Ερντογάν: «Η ΕΕ προσπαθεί να απομακρυνθεί από την Τουρκία – Η Σουηδία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για ένταξη στο NATO»

«Αιχμές» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως «θα μπορούσεαμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας εάν χρειαστεί», όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κινήσεις για να «αποστασιοποιηθεί» από την Τουρκία.

«Θα κάνουμε την αξιολόγησή μας απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και μετά μπορεί να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την Σουηδία, ο Ερντογάν δεν φάνηκε να είναι πρόθυμος να «ανοίξει τον δρόμο» για την ένταξη της χώρας στο NATO. «Πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους. Δεν φτάνει μόνο να τους αλλάζουν», δήλωσε.

«Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που κάνει η Σουηδία στο σύνταγμα ή στο νόμο, εάν ενθαρρύνουν τους τρομοκράτες να διαδηλώνουν, με προστασία από την αστυνομία, σημαίνει ότι δεν εκπληρώνουν το καθήκον τους. Τότε οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρούνται», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι η απόφαση θα παρθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Συνδέοντας το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία με την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Όπως στις ΗΠΑ υπάρχει η Βουλή των Αντιπροσώπων, έτσι και εδώ υπάρχει το Κοινοβούλιο που παίρνει τις αποφάσεις».

Πριν λίγες ημέρες, σε μία συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του, πως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της αποστολής των μαχητικών, την τελική έγκριση θα δώσει το Κογκρέσο.

Πηγή: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters