Ερντογάν: Η Τουρκία ξεκινά την διαδικασία έγκρισης για την ένταξη της Φινλανδίας στο NATO

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία αποφάσισε να ξεκινήσει την διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Φινλανδίας στο NATO, στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του Σαούλι Νιινίστο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Φινλανδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση τη τριμερή συμφωνία που υπογράφηκε στη Μαδρίτη το 2022, ανάμεσα σε Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία για την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

«Μας ενδιαφέρει η ισχυρή υποστήριξη της Φινλανδίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Ερντογάν, τονίζοντας επίσης τους «ιστορικούς» δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Με βάση την ευαισθησία της αντιμετώπισης των ανησυχιών μας για την ασφάλεια, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο μας. Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο με την ένταξη της Φινλανδίας και έτσι θα παίξει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας», συνέχισε.

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος διαχώρισε τις δύο σκανδιναβικές χώρες, λέγοντας πως η Στοκχόλμη δεν έχει κάνει τα ίδια βήματα με το Ελσίνκι και έχει «επιλέξει» να «αγκαλιάσει τους τρομοκράτες».

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας με τη Σουηδία με βάση τις αρχές της συμμαχίας και την προσέγγισή μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», είπε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε θετικά τη Σουηδία αν δεν μας εκδώσουν τους τρομοκράτες που έχουμε ζητήσει. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενέργειες στη Φινλανδία, τη ξεχωρίσαμε από τη Σουηδία και δείξαμε τη θετική μας προσέγγιση με την υπογραφή μας».

Στα «βήματα» της Άγκυρας και η Ουγγαρία

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβερνώσα συμμαχία κομμάτων της πλειοψηφίας θα εγκρίνει ομόφωνα την ένταξη.

Ο Μάτε Κότσις ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η κοινοβουλευτική ομάδα του Fidesz θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «αργότερα» χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Θα φέρουμε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) στις 27 Μαρτίου και θα ψηφίσουμε ομόφωνα ‘ναι’», ανέφερε ο Κόσιτς στη δήλωσή του. «Για το ζήτημα της Σουηδίας, η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίσει στη μεταγενέστερη ημερομηνία», είπε.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία Reuters