Ερντογάν και Πούτιν «ονειρεύονται» κόμβο αερίου στη Θράκη, ενώ η ΕΕ «αποτάσσει» τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Φαίνεται πως – κυρίως – ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχουν καταλάβει ότι η εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασαν την Ευρώπη να απεμπλακεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Και πιθανότατα οριστικά.

Έτσι κάνουν σχέδια επί χάρτου για τη δημιουργία ενός «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία, και μάλιστα – όπως το χωροθέτησε ο Ερντογάν – στην Ανατολική Θράκη. Η αρχική ιδέα βέβαια ανήκει στον Πούτιν. Την έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο στην Αστάνα, πλέκοντας μάλιστα το εγκώμιο της Τουρκίας. Και ο Τούρκος πρόεδρος φυσικά «τσίμπησε» αμέσως.

Έτσι ο Ερντογάν δήλωσε πως ήδη έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία στην Ανατολική Θράκη του «κόμβου αερίου» που προτείνεται από το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εξαγωγή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Δώσαμε, με τον κ. Πούτιν, στο υπουργείο μας Ενέργειας και στο σχετικό θεσμό στη Ρωσία, την εντολή να εργασθούν από κοινού», δήλωσε ο Ερντογάν αναφορικά με την ενδεχόμενη δημιουργία ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία, σε συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου χθες, Πέμπτη, συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δήλωσε επίσης πως οι εργασίες θα αρχίσουν αμέσως.

«Δεν θα υπάρξει αναμονή στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο ενδεχόμενος κόμβος μπορεί να κατασκευαστεί στη βορειοδυτική τουρκική περιφέρεια της Ανατολικής Θράκης.

Για την στάση όμως που θα τηρήσει η Ευρώπη απέναντι στο ρωσοτουρκικό εγχείρημα – εφόσον υλοποιηθεί – πήραμε ήδη μια «πρόγευση» από την αντίδραση της Γαλλίας.

Ο «κόμβος αερίου» για την Ευρώπη, που προτείνεται από τον Πούτιν, δεν έχει «κανένα νόημα» την ώρα που οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

«Δεν έχει για εμάς κανένα νόημα να δημιουργηθούν νέες υποδομές οι οποίες θα επέτρεπαν να εισάγουμε περισσότερο ρωσικό αέριο», υπογραμμίσθηκε από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP