Ερντογάν: Ο όρος που τέθηκε από τις ΗΠΑ για τα F-16 δεν είναι δεσμευτικός

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο όρος που τέθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σύμφωνα με τον οποίο, τα F-16 τα οποία ενδεχομένως θα πωληθούν στην Αγκυρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είναι δεσμευτικός, σύμφωνα με κείμενο δηλώσεων που έκανε κατά την πτήση της επιστροφής του από την Τεχεράνη και δόθηκε στην δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έθεσε όρους για την πώληση των αεροσκαφών όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.

Έχει γίνει το πρώτο βήμα για το μπλόκο στην πώληση

Μια από τις δύο τροπολογίες που απαγορεύουν την αναβάθμιση των F-16 ή την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία «πέρασε» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το επόμενο «βήμα» είναι η υπερψήφισή της από την ολομέλεια, με την διαδικασία να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία αλλά και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με αυτή. Υπάρχει ωστόσο ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας της χώρας και με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Επίσηςς, κατά την επιστροφή του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την απειλή του βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν οι δύο χώρες δεν τηρήσουν τα υπεσχημένα και δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν μετατραπεί σε «φωλιές τρομοκρατίας». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία επιτρέπουν επίσης σε οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελούν τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ελεύθερα.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters