Ερντογάν: Ορκίστηκε για την τρίτη θητεία του ο πρόεδρος της Τουρκίας – Πλήθος ξένων ηγετών στην τελετή [pics,vid]

Έξι ημέρες μετά τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίζεται για τη νέα πενταετή θητεία του, παρουσία ξένων ηγετών και υπουργών Εξωτερικών, που έφτασαν στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, 20 ηγέτες κρατών και 45 υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Τουρκίας και θα συμμετάσχουν στο δείπνο που θα τους παραχωρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «παλάτι» του. Στις 22.00, θα ανακοινωθούν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν τις επίσημες τελετές και το μεγάλο δείπνο.

O όρκος του Ερντογάν

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους … να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Τα τελευταία σενάρια για τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη, οι «πρωτοκλασάτοι» Μεβλούτ Τσαβούσογλου Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοιλού (ο μέχρι πρόσφατα ΥΠΕΣ) μένουν εκτός της νέας κυβέρνησης.

Αντίθετα, επικρατέστεροι για τις θέσεις τους είναι οι:

–  Χακάν Φιντάν (ο διοικητής μυστικών υπηρεσιών) για υπουργός Εσωτερικών,

–  Γιασάρ Γκιουλέρ (ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων) για το υπουργείο Άμυνας

Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, φαίνεται ότι αναλαμβάνει την θέση του Φιντάν, ως διοικητής των μυστικών υπηρεσιών.

Με πληροφορίες από: Newsit