Ερντογάν: Πανηγυρίζει την πρώτη πτήση του τουρκικού μαχητικού KAAN – «Κάποιοι προσπάθησαν να το σαμποτάρουν»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πανηγυρίζει για την πρόοδο του τουρκικού μαχητικού νέας γενιάς KAAN, το οποίο πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα την πρώτη του πτήση.

«Ζήσαμε μια από τις περήφανες μέρες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Το εγχώριο μαχητικό μας αεροσκάφος, KAAN, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του πτήση σήμερα. Η Τουρκία πέρασε ένα άλλο κρίσιμο ορόσημο για την παραγωγή ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς», είπε ο Ερντογάν σε εκδήλωση που παρευρέθηκε σήμερα στη δυτική Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ, ότι το μαχητικό πέταξε με επιτυχία «παρά όλους εκείνους που συνέκριναν μέρη του με καλοριφέρ» και εκείνους που προσπαθούσαν να «σαμποτάρουν» το έργο.

«Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις υπόλοιπες δοκιμές του KAAN, που εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους μας και φόβο στους εχθρούς μας. Θα συνεχίσουμε να έχουμε καλά νέα από την αμυντική βιομηχανία την επόμενη περίοδο».

Το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας θα τροφοδοτείται αρχικά από δύο κινητήρες General Electric F-110, οι οποίοι χρησιμοποιούνται επίσης στα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Τουρκία στοχεύει να παραγάγει εγχώριους κινητήρες στο μαχητικό νέας γενιάς, οι οποίοι είναι «σχεδόν έτοιμοι», όπως δήλωσε ο επικεφαλης της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών στην Τουρκία, Haluk Görgün, ενώ η παραγωγή τους αναμένεται να ξεκινήσει το 2028.

Με πληροφορίες από: Daily Sabah / Φωτογραφία X