Ερντογάν «προστάτης» όλων των Τούρκων – Μας ενδιαφέρει κάθε σπιθαμή του Αιγαίου

Σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αιγαίο, στη Μεσογειο αλλά και στη Θράκη.

«Μας ενδιαφέρουν άμεσα οι εξελίξεις σε κάθε σπιθαμή της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Όπως είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία έτσι είναι καθήκον μας να κάνουμε τα ίδια σε περιοχές στα Βαλκάνια και την Ευρώπη» δήλωσε.

Παρόλα αυτά ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως: «Καμία δραστηριότητα εκτός συνόρων δεν είναι κίνηση εισβολής ή προσάρτησης»

Σήμερα ξεκίνησε επίσημα η νέα νομοθετική χρονιά του τουρκικού Κονοβουλίου.

Σχετικά με τη Συρία

Ο μόνος λόγος για την ύπαρξη της Τουρκίας στη Συρία είναι «η τρομοκρατική απειλή για τα σύνορα της χώρας», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την πολιτική και διοικητική ενότητα των Συρίων», δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του για την έναρξη της τρίτης νομοθετικής συνόδου του Τουρκικού κοινοβουλίου στην Άγκυρα.

Η Τουρκία θα σταθεί με κάθε τρόπο απέναντι σε έναν πόλεμο, αλλά δεν θα αφήσει τον κίνδυνο να απειλεί τα σύνορα της χώρας, πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.

Προσφυγικό

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο βάρος που έχει επωμιστεί η Τουρκία εδώ και 8 χρόνια και τις εκκλήσεις που απευθύνει πλέον στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα φιλοξενούμε για πάντα τόσα εκατομμύρια πρόσφυγες».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα 3 εκατομμύρια 650 χιλιάδες φιλοξενούμενούς μας που βρίσκονται ακόμη εντός των συνόρων μας λόγω της παράτασης της συριακής κρίσης.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να επωμιστεί και να διαχειριστεί ένα τέτοιο βάρος για τόσο πολύ καιρό, όπως η Τουρκία. Δεν μπορούμε όμως να σκεφτούμε ότι θα συνεχίζαμε να φιλοξενούμε για πάντα τόσα εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα μας».

Και στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πάλι πιέσεις για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας στη Συρία, προκειμένου να επιστρέψουν οι πρόσφυγες.

«Όσοι φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας εδώ και περίπου 8 χρόνια έχουν ήδη σπίτι, έναν τόπο και μία πατρίδα να μείνουν. Ωστόσο, είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε το συντομότερο δυνατό ένα ασφαλές κλίμα, στο οποίο οι πρόσφυγες να μπορούν να ζήσουν στις χώρες τους. Έχουμε ήδη κάνει πολλές εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα για το θέμα αυτό. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που έχουν επιστρέψει στον τόπο τους έχει φτάσει τις 360.000.

Πηγή: Eleftherostypos / ΑΑ / Sigmalive