Ερντογάν: Στην Δύση απαντήσαμε με φρεγάτες και drones για την αν.Μεσόγειο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, εξαπολύοντας «επίθεση» κατά της τουρκικής αντιπολίτευσης, αλλά και της Δύσης για την στάση που έχει απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Ο Ερντογάν επανέλαβε για ακόμα μια φορά τις θέσεις του σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο και τα «δικαιώματα της Τουρκίας» στην περιοχή, αφήνοντας αιχμές για τις «απειλές της Δύσης», στις οποίες η Άγκυρα απαντά με ναυτικά και αεροπορικά μέσα.

«Ζητήματα επιβίωσης η Συρία και η αν.Μεσόγειος»

Σε ομιλία του χθες το βράδυ σε δείπνο που διοργάνωσε η επαρχιακή επιτροπή του κόμματός του στην Κόνια (Ικόνιο), ο Ερντογάν είπε ότι «τα γεγονότα στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ζήτημα επιβίωσης» για τη χώρα του.

Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί κανένα από αυτά τα θέματα από τις κερκίδες. Το ζήσαμε και το είδαμε ειδικά στο θέμα Συρίας, ότι δεν γίνεται να είσαι στο τραπέζι χωρίς επίδειξη παρουσίας στο πεδίο της μάχης».

Προσέθεσε πως  δεν είναι από αυτούς που «κάνουν πολιτική με το στόμα των Ε/Κ, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών θεμάτων».

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οποίος είχε δηλώσει παλιότερα ότι «στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται η Αμερική, βρίσκεται η Βρετανία, βρίσκεται η Γαλλία, βρίσκεται το Κατάρ, μόνο η Τουρκία δεν βρίσκεται», με τον Ερντογάν να αντιδρά λέγοντας ότι «έχει μάτια αλλά δεν βλέπει».

«Ολόκληρο ‘Γιαβούζ’ είναι εκεί και δεν το βλέπει. Δεν βλέπει το Μπαρμπαρός. Τέσσερα πλοία, δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία. Όλα είναι εκεί με γιγαντιαίες σημαίες μας πάνω τους. Και αυτές δεν τις βλέπει», υπογράμμισε.

Αιχμές κατά της Δύσης

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Δύση απειλεί την Τουρκία λέγοντάς της να αποσύρει τα πλοία της αλλά ως απάντηση η Τουρκία στέλνει τις φρεγάτες της, τα πλοία της, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως :«Η Δύση μας απειλεί. Μας είπαν ‘αποσύρετε τα πλοία σας’ κι εμείς τι κάναμε; Στείλαμε τις φρεγάτες μας, στείλαμε τα drones μας, εξοπλισμένα και μη».

Στη συνέχεια είπε πως : «Εμείς αυτή τη στιγμή θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας σε όλα αυτά τα πεδία που μας έχουν δοθεί. Επειδή ολόκληρη η Κύπρος έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε κι εμείς δικαιώματα, έχει και ο νότος. Αλλά εμείς, ως Τουρκία είμαστε εγγυήτρια δύναμη και έχουμε δικαίωμα παρουσίας εκεί. Με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, με τον ίδιο τρόπο η Βρετανία, με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ. Αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας πει ‘γιατί είστε εκεί’. Ιδού είμαστε εκεί”, είπε καταλήγοντας αφήνοντας «αιχμές» κατά των Δυτικών και πιο συγκεκριμένα κατά του Γάλλου Προέδρου Μακρόν.

Με πληροφορίες από:  Offsite / Sigmalive – Φωτογραφία Reuters