Ερντογάν: «Τα πρώτα τανκς τύπου Altay θα παραδοθούν τον Μάιο» – Ο τουρκικός Στρατός παρέλαβε πυροβόλα Firtina [pics]

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 σε ειδική τελετή στην βορειοδυτική Τουρκία, για την παράδοση 6 νέων αυτοπροωθούμενων πυροβόλων των 155 χιλιοστών τύπου Firtina στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται επί του παρόντος η τουρκική αμυντική βιομηχανία αλλά και στην πορεία που θα έχει στο μέλλον.

Ακόμα, ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι τα δύο πρώτα «εθνικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης» τύπου Altay θα παραδοθούν στον τουρκικό Στρατό Ξηράς τον ερχόμενο Μάιο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τελικές δοκιμές που θα επιτρέψουν στην συνέχεια την έναρξη της μαζικής παραγωγής των τανκς νέας γενιάς εντός του του 2025.

Σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα τύπου Firtina που σημαίνει «καταιγίδα», πρόκειται για την τουρκική «έκδοση» των νοτιοκορεατικών K9 Thunder και έχουν μέγιστη εμβέλεια τα 40 χιλιόμετρα, χρησιμοποιώντας πυρομαχικά των 155 χιλιοστών, ενώ έχουν την ικανότητα να εκτοξεύουν δύο βλήματα το λεπτό. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι συνολικές παραδόσεις των Firtina θα φτάσουν τα 140 πυροβόλα, με νέες παραγγελίες για τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις το επόμενο χρονικό διάστημα».

Επιπρόσθετα, ο ίδιος τόνισε ότι τα Firtina έχουν αναβαθμιστεί, μεταξύ άλλων, με σύστημα ελέγχου πυρός νέας γενιάς και σύστημα αυτόματης φόρτωσης πυρομαχικών, ενώ σύντομα θα ενσωματωθούν ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων που κατασκευάζει η τουρκική εταιρεία BMC.

Τέλος, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, που ήταν 248 εκατομμύρια δολάρια πριν από 20 χρόνια, το 2022 «έσπασαν το ρεκόρ» με 4 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που επετεύχθη με  σοβαρή προσπάθεια, υπομονή, γνώση και θέληση.