Ερντογάν: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι σχέσεις με τη Δύση και η πυρηνική ενέργεια

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα τα επόμενα βήματα και τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση του για ζητήματα τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι επίκειται και κυβερνητικός ανασχηματισμός στο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος αποκάλυψε τις επιδιώξεις που έχει θέσει η Τουρκία σε ό,τι αφορά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις σχέσεις του με τη Δύση αλλά και τη συνεργασία του με τη Ρωσία στο πλαίσιο ανάπτυξης και δημιουργίας πυρηνικής ενέργειας στη χώρα του.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια Μαρία Ζαχαράκη για το Sigma, ο Ερντογάν μίλησε για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων που αφορούν τους στόχους της Άγκυρας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός του AKP, το οποίο διεξάγεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η σημασία του

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε ως «σημαντική πρωτοβουλία» το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες λέγοντας ότι:

«Με αυτή τη συμφωνία θέσαμε υπό εγγύηση τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και του λαού της Λιβύης στους φυσικούς πόρους στη Μεσόγειο. Εξουδετερώσαμε μία προς μία τις παγίδες που στήθηκαν για να αποκλείσουν τη χώρα μας και τη Λιβύη στη Μεσόγειο.

Με την υποστήριξή μας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, χαλάσαμε τον ενθουσιασμό των κύκλων εκείνων που είχαν κακόβουλες προθέσεις για αυτή τη χώρα. Χάρη στην υποστήριξη που παρέχει σήμερα η Τουρκία η Λιβύη μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία ξανά και να προχωρήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Λίβυους αδελφούς μας και στο μέλλον».

Η στάση της Άγκυρας απέναντι στη Δύση αλλά και…την Ανατολή

Ο Ερντογάν στη συνέχεια ανέφερε ότι στόχος του είναι πλέον να αυξήσει τους φίλους της χώρας, καθώς δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη ούτε στην Ανατολή, ούτε στη Δύση.

«Την επόμενη περίοδο, είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας και να μειώσουμε τις έχθρες, μετατρέποντας την περιοχή μας σε νησίδα ειρήνης. Ουσιαστικά, όλα τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα έχουν τον ίδιο στόχο.

Τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και από την ΕΕ μέχρι τον αραβικό κόσμο, θα συνεχίσουμε να τις διαμορφώνουμε με βάση τα συμφέροντα της Τουρκίας και τις προσδοκίες του έθνους μας.

Ως χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε την πλάτη μας ούτε στην Ανατολή, ούτε στη Δύση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να αναπτύξει μία ισορροπημένη, συνεπή και μακροπρόθεσμη συνεργασία με χώρες με τις οποίες η Τουρκία βρίσκεται σε ανταγωνισμό ή ακόμη και ένταση μαζί τους, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα και την Τουρκία.

«Ωστόσο, τόσο η γεωγραφική θέση της Τουρκίας, όσο και τα οικονομικά συμφέροντα, το γενικό όραμα της εξωτερικής της πολιτικής, μπορεί να το καταφέρει με δύναμη και δεξιοτεχνία», ανέφερε.

«Η σημαία της Τουρκίας θα κυματίζει σε κάθε χώρα του πλανήτη»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η παρουσία της Τουρκίας έχει ενισχυθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι όλα τα προβλήματα με οποιαδήποτε χώρα μπορεί να τα λύσει, αρκεί κι εκείνη να σεβαστεί τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι :«Ενισχύσαμε και διαφοροποιήσαμε τα μέσα που διέθετε η χώρα μας. Έχουμε κάνει ανοίγματα προς περιοχές όπως η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική όπου είχαμε περιορισμένη παρουσία στο παρελθόν. Είμαστε μεταξύ των 5 χωρών με το ευρύτερο δίκτυο ξένων διπλωματικών αποστολών στον κόσμο.

Συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παρουσία μας σε όλες τις γωνιές του κόσμου με σκοπό να μην αφήνουμε κανένα μέρος που δεν κυματίζει η σημαία μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με καμία χώρα, αρκεί να σέβεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας», σημείωσε.

Η πυρηνική ενέργεια και η οικονομία της Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε και για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, υπογραμμίζοντας  ιδιαίτερα τη συνεργασία με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε πως: «Η κατασκευή του Άκουγιου συνεχίζεται, κάτι που θα εντάξει την Τουρκία ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες που παράγουν πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «πρώτα ο Αλλάχ ο πρώτος αντιδραστήρας θα λειτουργήσει το 2023».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους Τούρκους πολίτες να καταθέσουν τα χρήματα σε συνάλλαγμα που διαθέτουν, καθώς και το χρυσό που φυλάνε στα σπίτια τους στις τράπεζες για να ενισχύσουν την οικονομία.

«Υπενθυμίζω στους επιχειρηματίες μας ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να φέρουν τους πόρους που διατηρούν στο εξωτερικό στη χώρα μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην αγορά τις τελευταίες μέρες δεν αντικατοπτρίζουν τη πραγματική δυναμική της οικονομίας της Τουρκίας.

Πηγή: Sigma / Φωτογραφίες Reuters