Ερντογάν: «Ο Τραμπ είναι θετικός στο να μας δώσει F-35 – Υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες για τα Eurofighter»

Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

«Υπάρχουν θετικές εξελίξεις» στις συνομιλίες για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon από την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Χάγη, o Ερντογάν εξήρε την απόφαση των συμμάχων να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.

«Θα υποστηρίξουμε το ΝΑΤΟ διαθέτοντας το απαραίτητο μερίδιο», επιβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε αν η αύξηση του προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες σημαίνει αγορά των Eurofighter, απάντησε πως συνεχίζονται οι συνομιλίες τόσο με την Βρετανία, όσο και με την Γερμανία, η οποία είναι το μόνο «εμπόδιο» για να αποκτήσει η Τουρκία 40 ευρωπαϊκά μαχητικά.

«Υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Η Γερμανία και η Βρετανία χαιρετίζουν τις καλές μας προθέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, μίλησε και για τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν συζητήσαμε τους S-400 στη συνάντησή μας με τον Τραμπ. Αυτό δεν είναι στην ατζέντα μας. Συζητήσαμε για τα F-35», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Πληρώσαμε περίπου 1.300.000.000 δολάρια για τα F-35. Έχουμε δει ότι ο Τραμπ έχει καλές προθέσεις όσον αφορά την αγορά των μαχητικών. Οι συνάδελφοί μας που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση και την επισκευή των F-16 και την αγορά των F-35 συνεχίζουν το έργο τους», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, ενώ παράλληλα έχει πάρει το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση 79 F-16 σε επίπεδο Viper και την αγορά 40 νέων μαχητικών.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του NATO θα γίνει στην Τουρκία.

Πηγή: Anadolu / Φωτογραφία Reuters