Έτοιμο το υποθαλάσσιο τούνελ του Βοσπόρου

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Εγκαινιάζεται σήμερα το υποθαλάσσιο τούνελ της Κωνσταντινούπολης, ένα έργο που θα ενώσει σιδηροδρομικώς την Ευρώπη με την Ασία κάτω από τα νερά του Βοσπόρου.
Το έργο έχει την ονομασία Marmaray και εγκαινιάζεται την 29η Οκτωβρίου που είναι η 90η επέτειος της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το έργο θα το εγκαινιάσουν ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ, ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

H κατασκευή του Marmaray ξεκίνησε το 2006 και το συνολικό κόστος του έργου έχει φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το υποθαλάσσιο τούνελ στο Βόσπορο έχει μήκος 1.4 χιλιομέτρων ενώ το συνολικό έργο που αποτελείται από 5 σταθμούς αποτελείται από 13.6 χιλιόμετρα.
Κάθε ημέρα σχεδιάζεται η μεταφορά 1 εκατομμυρίου επιβατών ανάμεσα στις δυο όχθες.

Η απόσταση στις δυο όχθες του Βοσπόρου θα διανύεται σε μόλις 3.5 λεπτά. Το υποθαλάσσιο τούνελ είναι κατασκευασμένο από Ιάπωνες μηχανικο΄θα σε βάθος 60 μέτρων. Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείας συμμετείχαν στην κατασκευή του έργου υπο τις οδηγίες των Ιαπώνων
Το έργο θεωρείται σημαντικό καθώς μέχρι σήμερα οι δυο όχθες του Βοσπόρου ενώνονταν μόνο οδικώς από τις δυο γέφυρες του Βοσπόρου και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει άμεση συγκοινωνία με σιδηροδρομική σύνδεση. Το Marmaray έχει χτιστεί παράλληλα με το ρήγμα της Ανατολίας και θα αντέχει σε σεισμούς μεγέθους 7.5 Ρίχτερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα μεγάλα έργα του Ερντογάν

ΒΙΝΤΕΟ – STRATFOR: Ο «νέος Βόσπορος» του Ερντογάν