Έξι «διπλωματικά» καρφιά για τον Ερντογάν – Πως τον βλέπουν οι ξένοι

Ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Taraf, κ. Μεχμέτ Μπαρανσού, έπειτα από συνομιλίες που είχε με ξένους διπλωμάτες παραθέτει τις απόψεις των ξένων διπλωματικών αποστολών σχετικά με την διακυβέρνηση του Ερντογάν.

Τα »καρφιά» από τους διπλωμάτες συνοψίζονται σε εξι (6),τα εξής:

1.Οι σύμβουλοι γύρω από τον Τούρκου Πρωθυπουργού άλλαξαν το 2011. Τα λάθη της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών της νέας του ομάδας.
 
2.Δίνοντας βαρύτητα στις εκλογές, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ μάχεται με τους ξένους δρώντες και χάνει τους συμμάχους του. 

3.Ο Ερντογάν είναι καλός ηγέτης, αλλά δεν είναι πολιτικός (statesman). Ενώ είχε την ευκαιρία να γίνει κάποιος σαν τον Τουργκούτ Οζάλ, τώρα οδεύει προς την κατεύθυνση του Νετζμετίν Ερμπακάν.
 
4.Η Τουρκία απομονώνεται από τον κόσμο. Ο δρόμος της ΕΕ έχει ξεχαστεί. Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πως ο Ερντογάν αποφάσισε να δώσει υπουργικό πόστο στον Εγκεμέν Μπαγίς.
 
5.Η κυβέρνηση έκανε λάθος στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί. Πολλοί αξιωματούχοι του ΑΚΡ συμμερίζονται τις απόψεις του Ιντρίς Μπάλ (πρόκειται για στέλεχος του ΑΚΡ που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι ο Τουρκος Πρωθυπουργός παραπλανήθηκε σχετικά με τις εκδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί).

6.Ο διπλωματικός κύκλος πιστεύει ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.