Εξορία στους Κούρδους…προσφέρει ο Ερντογάν!

Σε οικειοθελή εξορία στην Αυστραλία ( ή και ακόμα μακρύτερα) στοχεύει να στείλει η Άγκυρα μεγάλο αριθμό στελεχών του ΡΚΚ στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας  με τον φυλακισμένο Οτζαλάν  που περιλαμβάνει επίσης την οριστική κατάθεση των όπλων από το ΡΚΚ – και όχι μόνο σε απλή εκεχειρία.

Την διεξαγωγή  μυστικών συνομιλιών επιβεβαιώνουν όλο και περισσότεροι Τούρκου αξιωματούχοι -όπως έγραψε ήδη το OnAlert- αν και κάποιοι δεν κρύβουν την επιφυλακτικότητα τους την οποία εμφανίζουν ως πιθανό σαμποτάρισμα των συνομιλιών από το ΡΚΚ ή άλλες ομάδες. Η επιφυλακτικότητα αυτή δε οφείλεται στο ότι καταλαβαίνουν ότι ζητούν πολλές – υπερβολικές κατ άλλους- υποχωρήσεις από τους Κούρδους.

Έχει την σημασία του ότι ο Σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Τ. Ερντογάν, κ. Γιαλτσίν Ακντογάν δήλωσε τις προάλλες  στην  εφημερίδα Taraf ότι ο στόχος των μυστικών συνομιλιών με το Ιμραλί (όπου είναι φυλακισμένος ο Οτζαλάν) είναι να πεισθεί το ΡΚΚ να  καταθέσει οριστικά τα όπλα και όχι απλά να κηρύξει προσωρινή εκεχειρία,παρόμοια με άλλες του παρελθόντος που απέτυχαν. Ο κ. Ακντογάν πρόσθεσε ότι το ΡΚΚ ή και άλλες ομάδες πιθανόν να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν τις μυστικές συνομιλίες  ωστόσο υπογράμμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πιέσει για την λύση ακόμα και αν η αντιπολίτευση αρνηθεί να υποστηρίξει τις κυβερνητικές προσπάθειες.
 
Εξοδος ανταρτών από Τουρκία

Ωστόσο όπως προαναφέραμε αυτό που έχει βασική σημασία είναι οι όροι  που θέτουν οι Τούρκοι και κατά ορισμένες πλευρές είναι πολύ σκληροί: Μια μέρα μετά τις δηλώσεις  Ακντογάν η  τουρκική εφημερίδα Hürriyet, έγραψε αναλυτικά για τις συνομιλίες (ότι γίνονται από στελέχη της ΜΙΤ που επισκέφθηκαν τον  Οτζαλάν και συνομίλησαν για περίπου 4 ώρες τη «φόρμουλα» επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος) .Η  εφημερίδα  αναφέρει πως ο Οτζαλάν ζήτησε να του επιτραπεί άμεσα κάποιος τρόπος για να μπορεί να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του PKK και να τερματιστεί η απομόνωση του.
Η φόρμουλα - κατά την εφημερίδα – προβλέπει πως το Α’ τρίμηνο του έτους εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, κάποιο σημαντικό στέλεχος των Κούρδων – ίσως και ο Οτζαλάν-  θα στείλει μήνυμα στους Κούρδους για να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα. Την άνοιξη,αναφέρει, το PKK θα αφήσει τα όπλα- χωρίς όμως να αναφέρει καμία δέσμευση της Άγκυρας για παραχωρήσεις στους Κούρδους.. Και εδώ έρχεται ένας ακόμα σκληρός όρος:Σημαντικά ονόματα της Κουρδικής οργάνωσης ενδέχεται, γράφει,  να λάβουν …ασυλία και να τους ….επιτραπεί να ζουν σε ουδέτερη χώρα, όπως στην Αυστραλία.Αναφορά σε έξοδο στελεχών των ανταρτών από την Τουρκία είχε γίνει πάλι προ ημερών σε σχετικό δημοσίευμα-κάτι που φαίνεται ότι το βάζει πολύ έντονα η Άγκυρα και είναι φαίνεται πολύ σημαντικό για αυτήν.
Πάντως η    αναφορά της τουρκικής εφημερίδας σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων της ΜΙΤ με τον Οτζαλάν δείχνει, όπως ήδη ανέφερε το OnAlert, πως κάτι σημαντικό γίνεται γύρω από  το Κουρδικό.

BDP : »Να δείξει καλές προθεσεις με απελευθέρωσεις» 

Στο μεταξύ όπως γράφει η Taraf το φιλοκουρδικό κόμμα BDP απαιτεί την απελευθέρωση των 400 προφυλακισμένων υπόπτων για συμμετοχή στο KCK ( δομή του ΡΚΚ στις πόλεις). Ο  βουλευτής του  BDP κ.Αντίλ Κουρτ,  απαντώντας στην έκκληση του Ερντογάν για τερματισμό της βίας και αναζήτηση λύσης για το Κουρδικό μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι  το BDP είναι έτοιμο να υποστηρίξει κάθε βήμα καλής θέλησης που θα κάνει η κυβέρνηση . Ο κ. Κούρτ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει τις καλές της προθέσεις απελευθερώνοντας άμεσα τους 400 προφυλακισμένους υπόπτους για συμμετοχή στο KCK .