E.E. προς Τουρκία: «Ναι μεν… αλλά»

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

«Μεσοβέζικη λύση» δόθηκε από την Ε.Ε στο θέμα του ανοίγματος νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα.
Μετά από πολυήμερη ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, βρέθηκε τελικά συμβιβαστική λύση.

Σύμφωνα με την απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων , η Ε.Ε θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στα πλαίσια ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, όμως η συζήτηση αυτού του κεφαλαίου αναβάλλεται για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. θα περιμένουν την ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν σχετικά με την Τουρκία. Κανονικά οι συνομιλίες θα ξεκινούσαν την Τετάρτη.

Η βίαιη αντίδραση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών στην Τουρκία όπως και οι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων εναντίον της Άγκελα Μέρκελ, που την απειλούσαν με εκλογική ήττα στις ερχόμενες εκλογές είχαν προκαλέσει την αντίδραση του Βερολίνου όπως και της Βιέννης. Η Αυστρία είχε ζητήσει να ανοίξουν νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων μόνο εάν προηγηθούν οι απαραίτητες«κινήσεις» από την Άγκυρα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος τις τελευταίες ημέρες συνομίλησε πολλές φορές με τον γερμανό ομόλογο του Γκουίντο Βεσβτερβέλε, τόνσε πως «δεν βλέπει εμπόδιο» στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου
«Ενα θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσκομμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης ξεπεράστηκε. Το τρένο Τουρκίας-Ε.Ε. μπορεί να προχωρήσει με όλη του την ταχύτητα»δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Τα θέματα της ενταξιακής διαπραγμάτευσης έχουν χωριστεί σε 35 κεφάλαια, από τα οποία έχουν ανοίξει μέχρι τώρα 14. Μέχρι στιγμής έχει κλείσει μόνο ένα.
Το νέο κεφάλαιο το οποίο «ανοίγει» αφορά την Περιφερειακή Πολιτική.
Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει και το «πρωτόκολλο της Άγκυρας» το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.