F-16 στην Τουρκία: Πληροφορίες ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Παραμένουν οι ενστάσεις Μενέντεζ

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για την αγορά των αμερικανικών F-16 από την Άγκυρα φαίνεται πως έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ρωτήθηκε από τους Έλληνες ανταποκριτές αρνήθηκε να επιβεβαιώσει, ούτε όμως και διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες για τα F-16.

Από την πλευρά των ενδιαφερομένων νομοθετών, έγινε γνωστό ότι δεν έχουν λάβει ακόμα ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν δηλαδή τελείωσαν ή όχι οι διαπραγματεύσεις.

Τις πληροφορίες για τις συνομιλίες σχετικά με τα F-16 γνωστοποίησε μέσω Twitter η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αντίθεση του Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ παραμένει.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο Μενέντεζ ενημέρωσε συνομιλητές του ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψει την αγορά των 40 F-16 που επιθυμεί η Άγκυρα και την αναβάθμιση των 80 μαχητικών που ήδη διαθέτει.

Μάλιστα κατά πληροφορίες έχει αρνηθεί να συναντήσει τους απεσταλμένους της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, που έκαναν κύκλο επαφών για να προωθήσουν το σχετικό αίτημα.

Εφόσον έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις με συμφωνία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ενημερώσει γραπτώς την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο Μπομπ Μενέντεζ, και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας και οι επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας, έχουν δικαίωμα να «παγώσουν» την διαδικασία της πώλησης των F-16.