F-35: Κανονικά θα προχωρήσει η εκπαίδευση των Τούρκων μηχανικών

Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαυσαν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στο πρόγραμμα των F-35 στη βάση Luke της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Αριζόνα η εκπαίδευση των Τούρκων μηχανικών στην αεροπορική βάση Elgin στη Φλόριντα συνεχίζεται, όπως ανέφερε την Τρίτη το DefenceNews.

Περίπου 28 από τους 42 Τούρκους πιλότους και μηχανικούς στο Luke και το Eglin θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους πριν από την 31η Ιουλίου, την προθεσμία που έθεσε το Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα για την πλήρη αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 αν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των S-400, ανέφερε η Defense News.

Το υπόλοιπο προσωπικό της Τουρκίας θα αποχωρήσει μέχρι την 31η Ιουλίου σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ την περασμένη εβδομάδα.

Το αρχικό πλάνο που είχε θέσει ο Σάναχαν επέτρεπε στους πιλότους της Τουρκίας να συνεχίσουν την εκπαίδευση στη βάση Luke, αλλά το Πεντάγωνο προτίμησε να παύσει την εκπαίδευση λόγω ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση των πιλότων σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Ο ταξίαρχος Τόντ Καντέρμπερι «έκοψε» επίσης δύο Τούρκους εκπαιδευτές και τέσσερις σπουδαστές που βρίσκονταν στο Luke την προηγούμενη εβδομάδα, απαγορεύοντας την πρόσβασή τους στο αποκαλούμενο «θησαυροφυλάκιο» όπου βρίσκονται τα κρατικά μυστικά και οι διαβαθμισμένες πληροφορίες, όπως ανέφερε η Foreign Policy.

Δεδομένου ότι οι ξένοι μηχανικοί δεν έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένα δεδομένα, δεν υπάρχουν παρόμοιες ανησυχίες για τους Τούρκους μηχανικούς στην Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Eglin.

«Δεν έχουμε καμία ανησυχία για τους τελειόφοιτους φοιτητές που τελειώνουν την εκπαίδευσή τους, καθώς όλα όσα κάνουν εδώ είναι FOUO [μόνο για επίσημη χρήση] και δουλεύουν μόνο με εκπαιδευτικές συσκευές», ανέφερε η Savannah Stephens, υπεύθυνη της 33ης Πτέρυγας Μάχης στο Eglin.

Όλοι οι τωρινοί εκπαιδευόμενοι μηχανικοί αεροσκαφών πρόκειται να αποφοιτήσουν στις 24 και τις 27 Ιουλίου. Ητουρκική ομάδα θα αποχωρήσει στις 29 Ιουλίου, δήλωσε η Stephens.

Πηγή: Ahval