F-35 στην Κύπρο: Αντιδράει ο τουρκικός Τύπος μιλώντας για «βρετανική νεοαποικιοκρατία»

Μετά την είδηση – «βόμβα» της περασμένης Δευτέρας αναφορικά με την μεταφορά και μετεγκατάσταση stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 των Βρετανών στην αεροπορική βάση της Κύπρου, ήταν αναμενόμενο πως η Άγκυρα θα..»εκνευριστεί».

Όπως ακριβώς και έγινε, καθώς ο τουρκικός Τύπος προχώρησε σε επικριτικά σχόλια με έντονο και αρνητικό ύφος, κάνοντας λόγο για «βρετανική νεο-αποικιοκρατία στην Κύπρο», μια ρητορική που σίγουρα όχι μόνο ενοχλεί αλλά και «ξύνει πληγές».

Η τουρκική εφημερίδα ‘Χουριέτ’, με τίτλο ‘Η Αγγλία στέλνει F-35 στην Κύπρο’, αναφέρει ότι τα μαχητικά νέας γενιάς θα φτάσουν στις βάσεις που διαθέτει στο νησί το φθινόπωρο, αλλάζοντας τον στόλο των Harrier.

Η Αγγλία έχει παραλάβει μέχρι στιγμής 17 F-35 από τα 121 που έχει παραγγείλει στις ΗΠΑ κι ένα μέρος αυτών θα σταλούν στην αεροπορική βάση Αγροτούρ στην Κύπρο.

Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, μεταξύ του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη και του Βρετανού Γκάβιν Ουίλιαμσον.

Όπως σχολιάζει η ‘Χουριέτ’, «οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, με τη δικαιολογία ότι η Τουρκία μπορεί να κατασκοπεύσει τα F-35».

Ο ακραία εθνικιστικός Τύπος στην Τουρκία χρησιμοποιεί, πάντως, ακόμη πιο πηχυαίους τίτλους, κάνοντας λόγο για νέο-αποικιοκρατία της Αγγλίας στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κύπρο θα μεταφερθούν μέχρι το επόμενο φθινόπωρο τα F-35B της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η έδρα των μαχητικών «F-35 είναι στην RAF Μάρχαμ στο Νόρφολκ και θα εγκατασταθούν στην RAF Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Η Βρετανία διαθέτει τώρα 17 αεροσκάφη F-35 τα οποία σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας σταδιακά θα αυξηθούν και θα φτάσουν στα 138.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, είχαν αποχωρήσει από την βρετανική βάση Ακρωτηρίου οκτώ μαχητικά τύπου Tornado που συμμετείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιχειρήσεις από τον πόλεμο του Κόλπου μέχρι και την Συρία και το Ιράκ.

Τα Tornado μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση RAF Μάρχαμ στο Νόρφολκ, όπου βρίσκεται και η μονάδα των F-35 της Βρετανίας, η Lightning Force HQ που συστάθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Πηγή: SigmaLive / Philenews