F-35 στην Τουρκία: Στις ΗΠΑ ο Χουλουσί Ακάρ μετά το γιοκ Τράμπ στα stealth μαχητικά

Μετά το φιρμάνι Τράμπ για τα F-35 φούντωσαν τα αναμμένα κάρβουνα πάνω στα οποία κάθεται η συμπαραγωγός Τουρκία με δεδομένο το αμερικανικό ξεκαθάρισμα ότι τα stealth μαχητικά δεν πάνε πακέτο με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Μπορεί ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας να έκανε μάλλον ντόπες ηθικού στο εσωτερικό εκφράζοντας τη βεβαιότητα για τα F-35: “Όσον αφορά στους F-35, ήδη παραδόθηκαν στην Τουρκία τα 2 πρώτα και τον επόμενο μήνα θα παραδοθούν άλλα δύο. Υπό αυτή την έννοια, και η εκπαίδευση (των πιλότων) συνεχίζεται. Άρα τον Οκτώβριο και πάλι θα έρθουν στην Τουρκία δύο ζεύγη αεροσκαφών.” δήλωνε ο καθηγητής Ισμαήλ Ντεμίρ.

Μπορεί η διαρροή της τουρκικής ατζέντας να θέτει ως επίσημη ατζέντα της επίσκεψης του Χουλουσί Ακάρ, και της τουρκικής κουστωδίας με επικεφαλής τον Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Γκιουλέρ, τη Συρία, είναι όμως σαφές ότι το πεδίο της Αμερικανοτουρκικής Συνεργασίας στην γραμμή παραγωγής των F-35, και δη η παράδοση σε τουρκικό έδαφος του πρώτου ζευγαριού, θα τεθεί επι τάπητος.

Άλλωστε ήταν ηλίου φαεινότερον ότι και στη διάσκεψη του Μονάχου,η τουρκική πλευρά επιχείρησε εντέχνως -με την κατάλληλη τροφοδοσία των φωτογραφικών στιγμιοτύπων- να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η συνάντηση Ακάρ με το γκρουπ των Γερουσιαστών, να δημιουργήσει την αίσθηση της προσέγγισης.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο Ερντογάν με τα πρωτοπαλίκαρά του, ρίχνουν αγκίστρι εθνικισμού στο εκλογικό ακροατήριο των ακραίων της Τουρκίας . “Στο Αιγαίο τώρα… Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματά της, στην τελευταία επίσκεψη συμφωνήσαμε με την Ελλάδα -όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, όπου συζητούμε όλα τα θέματα-, να επανεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την μη κλιμάκωση της έντασης.” ήταν η προκλητική αναφορά που έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Ο Τσαβούσογλου ξιφουλκούσε για το Αιγαίο ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο Σουλτάνος, κράδαινε προς Ελλάδα και Ευρώπη την τουρκική τανάλια του προσφυγικού: “Η χώρα μας τα τελευταία 8 χρόνια έχει τρέξει και έχει συμβάλει αρκετά για χάρη της ανθρωπότητας της διεθνούς κοινότητας. Το λέω ξεκάθαρα. Σε περίπτωση που υπάρξει νέο κύμα μεταναστών, δεν θα προτάξουμε μόνο εμείς το στήθος μας πάλι.”

Η Άγκυρα επιμένει στην μετατροπή της Κυπριακής ΑΟΖ σε πυριτιδαποθήκη, προσθέτοντας ακόμη ένα εύφλεκτο υλικό: το νέο γεωτρύπανο. Το υπουργείο άμυνας έστησε πανηγυρι με φωτογραφίες από το Deep Sea Metro-1  που συνοδεύεται από το τουρκικό υποβρύχιο Gur και η κορβέτα Heybeliada: “Τώρα το γεωτρύπανό μας ο ‘Πορθητής’ πραγματοποιεί γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Θα το στείλουμε όμως κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Το ίδιο και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, που θα έρθει τις επόμενες μέρες, θα το στείλουμε εκεί.”
 
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Ερντογάν και τα επιτελεία κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για τον διπλό σεβντά τους: την προσθήκη S-400 και F-35 στην τουρκική φαρέτρα. “ Υπάρχουν δύο συστήματα που είναι να παραλάβουμε. Εγώ αναφέρθηκα στο πρώτο σύστημα. Η παράδοση του δεύτερου συστήματος μετατοπίστηκε χρονικά, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.” ανέφερε σε συνέντευξή του.   Για τα stelth αεροσκάφη πάντως η Άγκυρα εξακολουθεί να κάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του ατλαντικού.

Και τα μηνύματα και με τη βούλα τράμπ είναι σαφή: f-35 γιοκ.