F-35: Το 2021 θα μπει ο cruise πύραυλος SOM-J στο stealth μαχητικό της Τουρκίας

Σε περίπου τρία χρόνια, θα είναι έτοιμος ο αναβαθμισμένος πύραυλος SOM-J για ενσωμάτωση στα τουρκικά stealth μαχητικά F-35. Αυτό αναφέρει τουρκική ιστοσελίδα σύμφωνα με την οποία η έκδοση λογισμικού 4.1 του στρατηγικού βλήματος που παράγεται στην Τουρκία, θα έχει ολοκληρωθεί το 2021, μαζί μάλιστα με την νορβηγική εκδοχή του SOM-J. 

Ο πύραυλος Stand Off Missile-JSF ή SOM-J, μπορεί να μεταφέρει ένα θανατηφόρο φορτίο 310 λιβρών πάνω από 150 ναυτικά μίλια μακριά και να κονιορτοποιήσει τα πάντα. Όπως και το αεροσκάφος F-35, έτσι και ο πύραυλος SOM-J είναι επίσης χαμηλής παρατηρησιμότητας ενώ διαθέτει νέα χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα να χτυπάει στόχους ευκαιρίας ή να είναι σε θέση να αλλάξει την στόχευση του κατά την πτήση.

Το σύστημα χρησιμοποιεί μια συσκευή απεικόνισης υπέρυθρων ακτίνων, καθώς και καθοδήγηση GPS, ενώ διαθέτει την δυνατότητα πλοήγησης χρησιμοποιώντας ψηφιακές εικόνες ή κάνοντας αντιστοίχιση του εδάφους και κινείται με υψηλή υποηχητική» ταχύτητα. Ο πύραυλος SOM-J μπορεί να εκτοξευθεί και από μαχητικά αεροσκάφη που ήδη υπηρετούν στην τουρκική πολεμική αεροπορία όπως το F-16 Fighting Falcon .Η Τουρκία χρησιμοποιεί ήδη μια παλαιότερη έκδοση αυτού του Stand Off Missile, SOM, στα αεροσκάφη F-4 Phantoms και στα F-16.