Φιλοευρωπαϊκό προσωπείο από τον Ερντογάν: Θέλει Σύνοδο Τουρκίας – ΕΕ εντός του εξαμήνου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ την επιθυμία του να οργανωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους μια σύνοδος Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένει από την πλευρά του «αξιόπιστες πράξεις» για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία του να οργανωθεί μια σύνοδος Τουρκίας-ΕΕ πριν από τη λήξη της πορτογαλικής προεδρίας» ανέφερε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες.

Ο Ερντογάν είπε επίσης στη Μέρκελ ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει «θετικό» πνεύμα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Δείτε ακόμη FAZ – Γερμανικό Ίδρυμα Μελετών: «Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας – Έχει άδικο για το Καστελλόριζο»

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη βιντεοδιάσκεψη του Ερντογάν με την Μέρκελ η ατζέντα περιείχε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Επρόκειτο για τη δεύτερη τηλεπικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες το τελευταίο χρονικό διάστημα και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η συζήτησή τους επικεντρώθηκε γύρω από ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τα περιφερειακά ζητήματα.

Όπως είναι φυσικό, τα περιφερειακά ζητήματα είναι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρίσκεται και η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν φαίνεται πως εξέφρασε τις προσδοκίες και τις θέσεις του στην Γερμανίδα Καγκελάριο, αναφορικά με την κρίσιμη, για τον ίδιο και τη χώρα του, ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, με την χρονική συγκυρία να μην θεωρείται «τυχαία».