Οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν ομόφωνα για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας κατά του σχεδίου του Ισραήλ, για την ανάληψη του αποκλειστικού ελέγχου της πόλης της Γάζας, δήλωσε σήμερα, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μετά από συνομιλίες που είχε στην Αίγυπτο.
Μιλώντας σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ελ Αλαμέιν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι, μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Φιντάν, δήλωσε επίσης, ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) έχει συγκληθεί σε έκτακτη διάσκεψη.
Προσέθεσε δε ότι συζήτησε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών «τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία των κατοίκων της Γάζας, την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας. Ουσιαστικά, συντονιζόμαστε σχεδόν καθημερινά για το θέμα αυτό. Εκτιμούμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που καταβάλλουν από κοινού η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει μακρόπνοα σχέδια και για τον Λίβανο και τις γειτονικές του χώρες. «Αυτά τα σχέδια αποσκοπούν είτε στην κατοχή, είτε στην αποδυνάμωση αυτών των χωρών. Αξιολογήσαμε με την Αίγυπτο τις απόψεις μας ενάντια στις επεκτατικές πολιτικές του Ισραήλ. Αξιολογήσαμε τι μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα», σημείωσε ο Χακάν Φιντάν.
Αναφορικά με τη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «συνεχίζουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την επίτευξη ενότητας, ακεραιότητας και διαρκούς σταθερότητας στη χώρα αυτή. Ευχόμαστε στους αδελφούς μας στη Λιβύη ένα μέλλον ευημερίας».
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
