Φόβοι για θερμό επεισόδιο των Τούρκων σε Αιγαίο και Κύπρο

Αυξάνονται οι ανησυχίες για τουρκική κλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μιας και η Άγκυρα δε σκοπεύει να μείνει με τίποτα εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού.

Η Τουρκία συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα τα «Τα Νέα» σχεδιάζει να διεξαγάγει έρευνες στο τμήμα μεταξύ Ρόδου, Καστελορίζου και Καρπάθου. Η περιοχή αυτή ανέκαθεν είχε μπει «στο μάτι» της Άγκυρας και επιθυμεί να την γκριζάρει.

Παρά το γεγονός πως η Τουρκία εποφθαλμιά κομμάτια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα οποία υποστηρίζει τελευταία ότι είναι μάλιστα τουρκικά, δεν έχει πραγματοποιήσει έρευνες στα σημεία αυτά ποτέ μέχρι στιγμής.

Όμως ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία είχε δείξει τις διαθέσεις της, στέλνοντας το σεισμογραφικό ερευνητικό Μπαρμπαρός δυτικά της Κύπρου, στα όρια δηλαδή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι ελληνικές αρχές έστειλαν αμέσως μια γρεγάτα για να παρεμποδίσει τις ενέργειες του τουρκικού σκάφους, και έκτοτε επεξεργάζονται διάφορα σενάρια κρίσεων.

Παράλληλα, η δίοικηση του ψευδοκράτους στην Κύπρο έχει στείλει επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία ανακοινώνει στον Γ.Γ. Γκουτιέρεζ ότι τα κατεχόμενα προτίθενται να ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Διαβάστε αναλυτικότερα στο Newsit