Istanbul: Η Τουρκία «ανοίγει διαγωνισμό» για την κατασκευή τριών νέων φρεγατών

Η υπηρεσία προμηθειών της Τουρκίας έχει προσκαλέσει προσφορές για τρεις φρεγάτες τύπου Istanbul που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος ναυπήγησης MILGEM.

Η τουρκική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) εξέδωσε αίτημα για προτάσεις στις 22 Δεκεμβρίου για την κατασκευή του έκτου, έβδομου και όγδοου πλοίου στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος. Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, Πρόεδρος της Διεύθυνσης της Αμυντικής Βιομηχανίας δήλωσε ότι «τα πλοία θα είναι 100% τουρκικής σχεδίασης».

Στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής κορβετών, το οποίο αφορά και την κατασκευή φρεγατών πολλαπλών ρόλων, MILGEM, η κορβέτα κλάσης ADA «TCG Heybeliada» τέθηκε σε υπηρεσία το 2011,  η «TCG Buyukada» το 2013, η «TCG Burgazada» το 2018 και η «TCG Kinaliada» το 2019. Το πέμπτο πλοίο, η φρεγάτα ομώνυμης κλάσης «TCG Istanbul» είναι υπό κατασκευή και μια φρεγάτα έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία το 2023. Η SSB λέει ότι τα πρώτα πέντε πλοία περιέχουν 75% τοπικό υλικό.

Οι φρεγάτες τύπου Istanbul θα εκτελούν αναγνώριση και επιτήρηση στόχου, έγκαιρη προειδοποίηση για εχθρικές δραστηριότητες, άμυνα βάσης και λιμανιού, ανθυποβρυχιακό, αντιαεροπορικό και επιφανειακό πόλεμο, αμφίβιες επιχειρήσεις και αποστολές περιπολίας.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου Reuters