Γκάλοπ εταιρίας των ΗΠΑ καμπάνα κίνδυνου για ΑΚΡ-Ερντογάν

Δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρίας Benenson Strategy Group, η οποία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών Ιουνίου της Τουρκίας διενεργεί ανά μήνα δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της Άγκυρας παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της γείτονος αν επιβεβαιωθούν και από την κάλπη.
 

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την δημοσκόπηση – που παρουσιάζει η αντιπολιτευομενη Sozcu, το κυβερνόν κόμμα AKP πέφτει στο 37%, η αξιωματική αντιπολίτευση CHP ανεβαίνει στο 30%, το εθνικιστικό MHP κινείται στο 14% και το προοδευτικό, φιλοκουρδικό HDP απλώς πατάει στο όριο του 10%. Πτώση εμφανίζει και δημοτικότητα του κ. Ερντογάν.

H Sozcu αναφέρει ότι η δημοσκόπηση έγινε την περίοδο 2-7 Μαΐου. και παρουσιάζει την Benenson Strategy Group, ως εταιρία «γνωστή διεθνώς, αντικειμενική, εύστοχη στα αποτελέσματά της».  

Στελέχη της εταιρίας εκτίμησαν την κατάσταση ως εξής : «Από τις τελευταίες μας δημοσκοπήσεις ως σήμερα, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών του CHP και μείωση των ποσοστών του ΑΚΡ. Η διαφορά μεταξύ AKP και CHP πριν το Μάιο ήταν 14%, τώρα έχει πέσει στο 8%. Επιπλέον, υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό αυτών που βλέπουν με θετικό μάτι το CHP. Αντίθετα, κατά το μήνα Μάιο δεν υπάρχει διαφορά στη θεώρηση των ψηφοφόρων για το MHP και το HDP. Οι αλλαγές φαίνεται να αφορούν μόνο το CHP και AKP. Το CHP όσο και αν έχει εξασφαλίσει σημαντική άνοδο, δεν θα πρέπει να επαναπαυτεί».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της Benenson Strategy Group, ανά μήνα, από τον Ιανουάριο του 2015, οι πιο σημαντικές αλλαγές, εντοπίζονται στα εξής σημεία :
– Το ΑΚΡ σημειώνει πτώση 4%, την ίδια στιγμή που το CHP αυξάνει το ποσοστό του κατά 4%.
– Το HDP ενώ τον Απρίλιο βρισκόταν στο 11%, το Μάϊο σημειώνει πτώση κατά 1%
– Στo MHP δεν καταγράφεται αλλαγή ποσοστού  

Σχετικά με τον «καταλληλότερο Πρωθυπουργό», το Φεβρουάριο 2015, ο νυν Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου (ΑΚΡ), προηγούνταν του κ. Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP) κατά 18%. Τον Απρίλιο, ωστόσο, η διαφορά τους έπεσε στο 13% και το Μάϊο στο 3%, ως αποτέλεσμα της ταυτόχρονης πτώσης των ποσοστών του Νταβούτογλου και της αντίστοιχης αύξησης των ποσοστών του Κιλιντάρογλου.  

Τέλος, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ότι η Benenson Strategy Group συμπεριέλαβε στις δημοσκοπήσεις της ερωτήσεις, από τις απαντήσεις στις οποίες, προκύπτει και ο βαθμός «εμπιστοσύνης προς τον Τούρκο Πρόεδρο». Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, η εμπιστοσύνη προς τον κ. Ερντογάν είχε πέσει ήδη στο 47%, από 52% που είχε υπολογιστεί όταν είχε αναλάβει την Προεδρία. Επιπλέον, στην τελευταία δημοσκόπηση, αυτή του Μαΐου, ενώ το ποσοστό όλων όσοι υποστηρίζουν ότι είναι «καλός» είναι 38%, όσοι τον θεωρούν «κακό» Πρόεδρο είναι 59%.