«Γενεαλογική διάκριση» της Τουρκίας στις μειονότητες

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Με ρατσιστικό τρόπο, όπως αποκαλύπτει ο τουρκικός Τύπος, φαίνεται πως διαχωρίζει ο τουρκικό δημόσιο τους Έλληνες , Εβραίους και Αρμένιους που διαθέτουν τουρκική υπηκοότητα.
Σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας Taraf, ο αριθμός ταυτότητας των μη Μουσουλμάνων ξεκινά με διαφορετικό αριθμό από τους υπόλοιπους Τούρκους υπηκόους. Σύμφωνα με την αποκάλυψη οι ταυτότητες των Ρωμιών της Πόλης ξεκινούν με τον αριθμό 1, των Εβραίων με το 3 και των Αρμενίων με τον αριθμό 2!
Το γεγονός αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα αποδεικνύει τη διάκριση του τουρκικού κράτους στις μη μουσουλμανικές μειονότητες. Η διάκριση αυτή φαίνεται πως ξεκίνησε από το 1923 δηλαδή από τότε που ιδρύθηκε το τουρκικό κράτος!
Για πολλά χρόνια υπήρχαν φήμες για τέτοια διάκριση, όμως επισημοποιήθηκε με έγγραφο της Διεύθυνσης Παιδείας. Εκεί είχε αποταθεί μια οικογένεια Αρμενίων. Οι ίδιοι όπως πολλές οικογένειες είχαν δηλωθεί ως Τούρκοι. Φοβόταν τη διάκριση. Αργότερα η γυναίκα βαπτίστηκε και άλλαξε και την ταυτότητα της και δήλώσε Χριστιανή. Όταν όμως πήγε να κάνει την εγγραφή του παιδιού της σε σχολείο Αρμενίων της ζητήθηκε χαρτί από τη διεύθυνση Παιδείας. Στο έγγραφο που έδωσε η Διεύθυνση αρνήθηκε το αίτημα εγγραφής του παιδιού σε Αρμένικο σχολείο και αναφέρει πως «οι Αρμένιοι διαθέτουν τον μυστικό γενεαλογικό κωδικό 2, στις ταυτότητες τους».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η γυναίκα αν και Αρμένισσα, αν και Χριστιανή το τουρκικό κράτος δεν τι έχει δώσει το νούμερο 2! Το έγγραφο όμως για πρώτη φορά αποκαλύπτει την ρατσιστική διάκριση που κάνει το τουρκικό κράτος ανάμεσα στους πολίτες του!
Τώρα η οικογένεια δίνει τη μάχη για να εγγραφεί το παιδί στο σχολείο όμως ο αγώνας αυτός αποκάλυψε και την πραγματική διάκριση που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες της Τουρκίας. Η δικηγόρος Κεζμπάν Χατεμί αναφέρει πως « αυτό το φακέλωμα και η διάκριση είναι η παραβίαση της Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και το Σύνταγμα ο πρωθυπουργός πρέπει να καταργήσει άμεσα αυτή τη διάκριση»