Γερμανικός Τύπος: «Τι φοβάται ο Ερντογάν;»

Με αφορμή το αρνητικό ρεκόρ εικοσαετίας που σημείωσε χθες ο πληθωρισμός στην Τουρκία και τη γενικότερη νομισματική κρίση που την πλήττει εδώ και καιρό, ο γερμανικός τύπος «γέμισε» σχόλια και αναλύσεις για την οικονομική πολιτική του Ερντογάν. 

«Μια κυβέρνηση με πληθωρισμό που ανέρχεται στο 36% στον ετήσιο απολογισμό της θα πρέπει να αναρωτιέται τι κάνει λάθος. Διαφορετικά, αυτή την ερώτηση θα την θέσουν οι ίδιοι οι πολίτες της χώρας, το οποίο είναι πιο επικίνδυνο για τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του» έγραψε σε σχόλιό της με τίτλο «Τι φοβάται ο Ερντογάν;» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Επίσης, «οι τουρκικές αρχές που αυτή τη στιγμή εκπληρώνουν με κάθε λεπτομέρεια τις διαταγές του Ερντογάν, ίσως κάποια στιγμή στραφούν εναντίον του, «αθόρυβα» ή ακόμα και φανερά στους δρόμους και τότε τα πράγματα θα δυσκοέψουν περισσότερο για τον ηγέτη της Άγκυρας» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Με μια αναδρομή στο παρελθόν, τα γερμανικά μέσα «υπενθυμίζουν» στον Ερντογάν, ότι την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός έφτασε σε τόσο υψηλά ποσοστά το 2002, η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να φύγει από την εξουσία, την οποία ανέλαβε ο Ερντογάν. Ειδικοί προβλέπουν ήδη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει την άνοιξη το 40%.  «Ο νυν πρόεδρος καταπολεμά τον πληθωρισμό με όλες του τις δυνάμεις. Δυστυχώς με λάθος μέσα».

«Ο Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο»

Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στην Τουρκία αλλά και το δυσοίωνο πολιτικό μέλλον του Τούρκου Προέδρου. «Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάνει καμία κίνηση απόκλισης από την παράξενη νομισματική του πολιτική, αντιμετωπίζοντας τον αυξανόμενο πληθωρισμό με χαμηλά επιτόκια, παρόλο που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο».

Για να κρατήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ο Ερντογάν «πατάει» στο συναίσθημα και χρησιμοποιεί την δικαιολογία της «εθνικής υπερηφάνειας» για να δικαιολογηθεί στους πολίτες του. Εκλιπαρεί κυριολεκτικά τους επενδυτές να «ξεθάψουν» τα αποθέματα σε χρυσό και συνάλλαγμα και να τα ανταλλάξουν με λίρες και δίνει νέες υποσχέσεις, πιθανώς όμως ακριβές για τα νοικοκυριά, θέλοντας να προστατεύσει τους επενδυτές από απώλειες συναλλάγματος.

Κύριος στόχος του, σύμφωνα με το γερμανικό τύπο, είναι να κρατήσει «πάση θυσία» την θέση της προεδρίας στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle / Φωτογραφία αρχείου Reuters