Για «διαστημικό πόλεμο» κάνει «ονειρα» η Τουρκία

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Η Τουρκία προσπαθεί να αναπτύξει ένα εθνικό σύστημα όπλου λέιζερ με την υποστήριξη του επιστημονικού ιδρύματος, TÜBİTAK. Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι η γειτονική χώρα έβαλε μπρος για την κατασκευή του εγχώριου όπλου λέιζερ  «Laws» και ότι ετοιμάζεται για »πόλεμο διαστήματος»!

«Αυτό το είδος του έργου αναμένεται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 6 ετών>> είπε χθες ο Υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας κ.Ν.  Εργκιούν ( Nihat Ergün ) αναφέρει η hurriyetdailynews σημειώνοντας ότι ελήφθη απόφαση για την παραγωγή του εγχώριου οπλικού συστήματος  Lazer.

Πως θα λειτουργεί

 Ο Υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας είπε σχετικά,  σύμφωνα με την Vatan: 
«Με το σύστημα Lazer που θα παράγουμε θα μπορούν να διαπιστώνονται τα στοιχεία απειλής στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα, να παρακολουθούνται και να εξουδετερώνονται με το όπλο Lazer. Η πηγή Lazer θα χρησιμοποιηθεί με τις εσωτερικές δυνατότητες και θα αναπτυχθεί. Η διάρκεια του σχεδίου, για το οποίο θα γίνει αίτημα στο Ίδρυμα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας Τουρκίας ( Τούμπιτακ - TÜBİTAK), θα είναι διάρκειας έξι ετών.
Η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και η Γερμανία έχουν αναλάβει  μελέτες για την ανάπτυξη τεχνολογίας παρόμοιας με το  «Laws» που εισήγαγε αρχικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
 
«Υπάρχουν  χώρες που αναπτύσσουν αυτό το οπλικό σύστημα λέιζερ  και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην κορυφή. Υπάρχουν όμως και άλλοι  που κάνουν έρευνα σε αυτό. Η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί να κατέχει αυτά τα είδη των όπλων με τους δικούς της όρους » είπε ο κ. Ergün κατά την hurriyetdailynews. 

Ο κ. Εργκιούν δήλωσε ότι η Τουρκία είχε ξεκίνησε τις προσπάθειες για την έρευνα και την ανάπτυξη του όπλου, με την TÜBİTAK να  αναφέρει ότι θα στηρίξει το υψηλού κόστους έργο της αμυντικής βιομηχανίας. Η μαζική παραγωγή του συστήματος μπορεί να καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες του τουρκικού στρατού εκείνη τη στιγμή, είπε.- 

Υψηλός προ’υ’πολογισμός

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Bugun  με τον τίτλο «Η Τουρκία θα παράγει όπλο Lazer». Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Τούμπιτακ γίνεται πρωτοπόρος σ’ ένα σχέδιο που θα κάνει επανάσταση στην αμυντική βιομηχανία. Το Ίδρυμα Τούμπιτακ θα υποστηρίξει σχέδια με υψηλό προϋπολογισμό για την εγχώρια ανάπτυξη του όπλου Laser, που υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ .