Γιατί ακύρωσε το ταξίδι στη Τουρκία ο αμερικανός υπουργός Άμυνας

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ακύρωσε το προγραμματισμένο για τις 27 Ιανουαρίου, ταξίδι του στην Τουρκία ο  Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Τσάκ Χέιγκελ .Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, η ακύρωση της επίσκεψης αποτελεί μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα για την απόφασή της να προτιμήσει κινεζική εταιρεία που βρίσκεται στη »μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, για την προμήθεια του αντιπυραυλικού της συστήματος.
 
Η επίσκεψη Χέιγκελ, όπως επισημαίνεται στον τύπο  θα ήταν η πρώτη αμερικανού αξιωματούχου έπειτα από τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Τ. Ερντογάν για το ρόλο του αμερικανού πρέσβη, κ. Φράνσις Ριτσαρντόνε, στην επιχείρηση κατά της διαφθοράς της 17ης Δεκεμβρίου.
 
Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα αρνούνται να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο και εκφράζουν την ελπίδα ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Να σημειωθεί ότι μετά την πίεση που άσκησαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την επιλογή του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι παραμένει  ανοιχτή η διαδικασία  και ότι όλοι (ΗΠΑ, Ρωσία,Ευρωπαίοι) μπορούν να κάνουν νέες προτάσεις. Ήδη και η Γαλλία έχει κάνει κινήσεις για να ξαναμπεί το γαλλο-ιταλικό προϊόν που συμμετείχε στην διαδικασία επιλογής - κάτι που εκτιμάται ότι προώθησε και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, όπως ήδη έγραψε το OnAlert.

Πάντως η πρακτική του …παζαριού που κάνει η Τουρκία φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει την Κίνα που νιώθει ότι χρησιμοποιείται ως …μοχλός εκβιασμού προς τις ΗΠΑ .

Διαβάστε ακόμη:

Ανησυχεί η Ουάσινγκτον για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία

Αμερικανική τιμωρία στη Τουρκία για τα κινεζικά αντιαεροπορικά – Κόβουν κονδύλια