Γιατί η Τουρκία έχασε πάλι τους Ολυμπιακούς

Αλλοι στους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί, άλλοι στην βίαιη καταστολή τους από την τουρκική κυβέρνηση ,άλλοι στην υπόθεση της Συρίας,άλλοι στα πρόσφατα σκάνδαλα ντόπινγκ και στημένων παιχνιδιών  και άλλοι στον μουσουλμανικό χαρακτήρα της Τουρκία αποδίδουν  το χάσιμο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από την Κωνσταντινούπολη, συμφωνα με τις  διάφορες ερμηνείες που κυκλοφορούν εντός της Τουρκίας.

Ο Τύπος αναφέρει ότι η Τουρκία έχασε την ευκαιρία να τονώσει την οικονομία της. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν κατά 34 δις δολάρια στην τουρκική οικονομία και να στρώσουν τον δρόμο για μεγαλύτερες επενδύσεις. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα ολυμπιακά έργα ασχέτως του αποτελέσματος,αναφέρεται.
 
Η σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης στις διαδηλώσεις
 
Η εφ/δα Aksam κατηγορεί τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί για την αποτυχία της Κων/πολης με τίτλο: «Είστε ευχαριστημένοι τώρα;», ενώ η Cumhuriyet, αντιθέτως, θεωρεί πως ο κύριος λόγος της αποτυχίας της Τουρκίας είναι η σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης στα γεγονότα. Όπως αναφέρει,τα παγκόσμια ΜΜΕ αναφέρουν ότι η αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης, η υποστήριξή της στην στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τα πρόσφατα σκάνδαλα ντόπινγκ και στημένων παιχνιδιών συνετέλεσαν στην ήττα της Τουρκίας.
 
Ο αρθρογράφος της Milliyet, Ατίλα Γκιοκτσέ, υποστηρίζει ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θορυβήθηκε από τον υψηλό προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Έργων και για το γεγονός ότι βαθαίνει η εξάρτηση του αθλητισμού από την πολιτική.
 
Επιπλέον, ένας άλλος παράγοντας αποτυχίας είναι η συμπεριφορά ορισμένων αθλητών η οποία δεν συνάδει με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και αναφέρει το παράδειγμα του Τούρκου παλαιστή ο οποίος σήκωσε την τουρκική σημαία στους Μεσογειακούς Αγώνες αφού πρώτα είχε αναρτήσει ρατσιστικά σχόλια σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Αρνητικό αντίκτυπο είχαν επίσης και οι πρόσφατες αναφορές για χωριστές πισίνες για άνδρες και γυναίκες.
 
Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε την απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής είναι και η εκστρατεία εναντίον της υποψηφιότητας της Κων/πολης από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, γράφει ο αρθογράφος.

Εβλαψε η λεγόμενη «πολύτιμη απομόνωση»
 

Η λεγόμενη «πολύτιμη απομόνωση» στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας συντέλεσε και αυτή με τη σειρά της στην αποτυχία της να αναλάβει τους Ολυμπιακούς.
 
Παρόλα αυτά, αν και δεν ειπώθηκε φανερά από τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η ισλαμοφοβία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δεν ήθελαν να δώσουν τους Ολυμπιακούς σε μια μουσουλμανική χώρα.
 
Η αρθρογράφος της Milliyet, Μεχβές Εβίν υποστηρίζει ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα ντόπινγκ και στημένων παιχνιδιών συντέλεσαν στην αποτυχία της Τουρκίας να αναλάβει τους Ολυμπιακούς. Να σημειωθεί ότι μόνο στο πρώτο μισό του 2013, 120 τούρκοι αθλητές βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ ενώ αντίθετα πέρυσι ήταν 25. Το παγκόσμιο ποσοστό ντόπινγκ είναι 1,5% έναντι του 15% που ισχύει μόνο για την Τουρκία.

Η καταστολή των διαδηλώσεων έβλαψαν την εικόνα της Τουρκίας
 

Επιπλέον, όπως τονίζει, η καταστολή των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί έβλαψαν την εικόνα της Τουρκίας ως μια ασφαλή, ανεκτική, ήσυχη και δημοκρατική χώρα και προσθέτει ότι οι επικείμενες εκλογές διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
Επίσης, η εμμονή της κυβέρνησης για επέμβαση στη Συρία , η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης καθώς και τα προβλήματα με τους γείτονες συντέλεσαν αρνητικά στην υποψηφιότητα της Τουρκίας.
 
Η αρθρογράφος καταλήγει ότι η Τουρκία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν πραγματικά υιοθετήσει την ειρήνη και την δημοκρατία

Μουεζίνογλου:η απόφαση αυτή ήταν πολιτική και ιδεολογική.

Στο μεταξύ ο γεννηθείς στην Κομοτηνή Υπουργός υγείας την Τουρκίας κ   Μεχμέτ Μουεζίνογλου αναφορικά με τα αποτελέσματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες,  είπε:

«Εγώ πιστεύω ότι η απόφαση αυτή ήταν πολιτική και ιδεολογική. Το θέμα είναι ότι το τουρκικό έθνος είναι μουσουλμανικό. Το βασικό θέμα είναι στο σημείο αυτό. Το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί δόθηκαν για 2η φορά σε μία πόλη η οποία ήδη τους είχε κάνει, δεν είναι επειδή αυτή η πόλη το άξιζε πολύ, αλλά είναι επειδή διακατέχονται από την αντίληψη ότι δεν έπρεπε να γίνουν και δεν αρμόζουν να γίνουν από ένα μουσουλμανικό τουρκικό έθνος, αν και σ’ αυτήν την περίπτωση η πόλη η οποία θα έκανε τους Ολυμπιακούς, η Κων/λη, το άξιζε πολύ».