Γιατί οι Κούρδοι του PKK «πάγωσαν» την αποχώρησή τους από το τουρκικό έδαφος

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Όπως ουσιαστικά το OnAlert είχε προαναγγείλει,η μεγαλύτερη μερίδα του τουρκικού Τύπου, γράφει   για την ανακοίνωση του ΡΚΚ  ότι αναστέλλει την αποχώρηση πέρα από τα τουρκικά σύνορα των ανταρτών του με την αιτιολογία ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις δεσμεύσεις της και απέτυχε να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα μέτρα εκδημοκρατισμού.Τονίζεται ωστόσο η επισήμανση του ΡΚΚ ότι παρόλα αυτά η εκεχειρία θα συνεχιστεί, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της  κουρδικής οργανωσης στις πόλεις KCK .

 Αξιο σημειώσεως είναι ότι μερίδα του Τύπου αναφέρει ότι στην ουσία το ΡΚΚ έχει αναστείλει την αποχώρηση 4 μήνες μετά από τότε που την ξεκίνησε- κάτι που και αυτό είχε επισημάνει εγκαίρως ως φόβο των Τουρκων το OnAlert.

 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Πρώτος σχολίασε την απόφαση του ΡΚΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος δήλωσε ότι «εναπόκεινται σ’ αυτούς. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Μποζντάγ κατηγόρησε το ΡΚΚ ότι παίζει το παιχνίδι του «καλού και του κακού αστυνομικού» και πρόσθεσε: «Παίρναμε πάντα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλες τις εναλλακτικές και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

 Όπως τόνισε, το πακέτο εκδημοκρατισμού της κυβέρνησης έχει ως στόχο «να φτιάξουμε μια πιο φιλελεύθερη Τουρκία», ενώ περιέγραψε την κίνηση αυτή του ΡΚΚ ως «τακτικισμός» που σχετίζεται με τις επικείμενες εκλογές. Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν συνδιαλέγεται με τρομοκράτες και ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε τον Π/Θ να λάβει υπόψη του τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στη διαδικασία επίλυσης. 
  
Το κουρδικό κόμμα BDP

Από την άλλη μεριά, η συμπρόεδρος του κουρδικού κομματος BDP, κυρία Γκιουλτάν Κισανάκ, προειδοποίησε ότι η απόφαση του ΡΚΚ θα οδηγήσει τη διαδικασία σε αδιέξοδο και τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της ότι η κυβέρνηση δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Όπως δήλωσε, η απόφαση αυτή του KCK δεν ήταν αναμενόμενη  ενώ, στην τελευταία συνάντηση, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
Να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι του BDP ζήτησαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας την άδεια για έκτακτη συνάντηση με τον έγκλειστο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμντουλάχ Οτζαλάν.

Ο κόσμος στην ΝΑ Τουρκία

Από την άλλη μεριά, ο πληθυσμός της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχει θορυβηθεί από την απόφαση του ΡΚΚ για αναστολή της αποχώρησης. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, κ. Ταχίρ Ελτσί, δήλωσε ότι η διαδικασία δεν πρέπει να σταματήσει και ότι ο αγώνας δεν θα πρέπει να ξαναρχίσει. «Όλοι θα πρέπει να επιμείνουμε στον τρόπο επίλυσης με δημοκρατικές μεθόδους. Όλοι θα πρέπει να ενεργήσουμε με ευθύνη», τόνισε.
Σήμερα κούρδοι ακτιβιστές αναμένεται να διαδηλώσουν στο Ντιάρμπακιρ προκειμένου να καταγγείλουν το γεγονός ότι η εκπαίδευση γίνεται σε μία μόνο γλώσσα ενώ για το ίδιο γεγονός στις 16 Σεπτεμβρίου οικογένειες κούρδων θα απέχουν από το σχολείο για μία εβδομάδα.

Ο τύπος 

Στο μεταξύ η  εφημερίδα Zaman υποστηρίζει ότι τα μέλη του ΡΚΚ ανέστειλαν την αποχώρηση επειδή η κυβέρνηση δεν απελευθέρωσε τα έγκλειστα μέλη του KCK ούτε και ακύρωσε τον αντιτρομοκρατικό νόμο ενώ η Vatan θεωρεί ότι η απόφαση του ΡΚΚ θα πυροδοτήσει μεγάλη κρίση στη διαδικασία επίλυσης.

Ο εφημερίδα Milliyet σχολιάζει ότι η αποχώρηση των μελών του ΡΚΚ προκάλεσε βαθιές διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και PKK-BDP. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ΡΚΚ δεν αποχωρεί πραγματικά και ότι μόνο οι μεγάλοι σε ηλικία και άρρωστοι αντάρτες αποχωρούν από τα βουνά. Όπως ανακοίνωσε ο Τουρκος Πρωθυπουργός  μόνο το 20% έχει αποχωρήσει μέχρι στιγμής.

Η αποτυχία να βρεθουν οι δολοφόνοι 3 γυναικών
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα μέλη του ΡΚΚ ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν συμβουλεύτηκε το BDP όταν εργαζόταν πάνω στο πακέτο εκδημοκρατισμού. Ένας άλλος λόγος είναι επίσης και τα μηνύματα της κυβέρνησης ότι στο πακέτο δεν θα περιλαμβάνεται η εκπαίδευση στην μητρική.
 
Επιπρόσθετα, αξιωματούχοι του ΡΚΚ δηλώνουν απογοητευμένοι και από την αποτυχία της έρευνας για την εξιχνίαση της δολοφονίας των τριών γυναικών ακτιβιστών του ΡΚΚ στο Παρίσι καθώς και από την εξέλιξη της διαμάχης μεταξύ PYD και ομάδων φίλα προσκείμενων στην Αλ Κάιντα στη Ροτζάβα, βόρεια της Συρίας.

 Η τελευταία κουβέντα  στον Οτζαλάν
Κουρδικές πηγές ανέφεραν στην Milliyet ότι ο στόχος της απόφασης αναστολής της αποχώρησης ήταν να ενδυναμωθεί η θέση του Οτζαλάν και να ασκηθεί πίεση στην τουρκική κυβέρνηση και σημειώνεται ότι, παρά την ανακοίνωση του KCK, την τελευταία κουβέντα την έχει ο Οτζαλάν.
 
Η συνάντηση που αναμένεται μεταξύ αξιωματούχων του BDP και Οτζαλάν θα καθορίσει τη μοίρα της διαδικασίας επίλυσης. Παρατηρητές εκτιμούν ότι μετά την καλοκαιρινή εκεχειρία, το ΡΚΚ δεν αναμένεται να διεξάγει ένοπλες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 Το ισοζύγιο κερδών -αιτημάτων
Η εφημερίδα αριθμεί τις απαιτήσεις του Οτζαλάν μέχρι στιγμής:
·        Η δημιουργία κοινοβουλευτικών επιτροπών της αλήθειας, δικαιοσύνης και συμβιβασμού
·        Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον του ΡΚΚ
·        Βελτίωση των συνθηκών κράτησής του.
·        Να του επιτραπεί να συναντηθεί με δημοσιογράφους και μέλη του ΡΚΚ
·        Η απελευθέρωση των υπόπτων του ΚCK καθώς και τον άρρωστων φυλακισμένων.
·        Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την εισαγωγή της κουρδικής στην εκπαίδευση καθώς και η προστασία της κουρδικής ταυτότητας.
 
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει κάνει τα εξής βήματα:
·        Έχει δημιουργήσει κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διαδικασία επίλυσης
·        Έχει δημιουργηθεί η Επιτροπή Σοφών
·        Έχουν ανασταλεί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις
·        Έχει υπάρξει κάποια βελτίωση στις συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν
·        Επιτρέπεται στον Οτζαλάν να συναντηθεί με αξιωματούχους του BDP και με μέλη της οικογενείας του.
·        Ορισμένα μέλη του KCK έχουν απελευθερωθεί
·        Το τρίτο και το τέταρτο δικαστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων περιέχει διατάξεις σχετικά με τις οργανωμένες δραστηριότητες.
·        Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει το πακέτο εκδημοκρατισμού. 
 
Από την άλλη μεριά, η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας αναφέρει ότι τα ένοπλα μέλη του ΡΚΚ που είχαν αποχωρήσει από τα αστικά κέντρα επιστρέφουν, ενώ πρόσφατα βρέθηκαν 200 κιλά εκρηκτικών στην επαρχεία Μπινγκιόλ κάτι που σήμανε συναγερμό στις δυνάμεις ασφαλείας

 Ελιγμοί του ΡΚΚ εν όψει εκλογών

 
Πάντως ο αρθρογράφος της Zaman, κ. Μπουλέντ Κορουτζού, θεωρεί την απόφαση του ΡΚΚ ως μια τακτική κίνηση εν όψει εκλογών. Όπως φάνηκε, οι δηλώσεις του Ερντογάν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου δείχνουν ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη γι αυτήν την εξέλιξη.
 
Οι επικείμενες εκλογές θα καθορίσουν την έκβαση της διαδικασίας επίλυσης. Το κυβερνων κόμμα ΑΚΡ βασίζεται στην ειρήνη προκειμένου να κερδίσει την στήριξη των ψηφοφόρων ενώ το ΡΚΚ συνεχίσει τις κηδείες των νεκρών μελών του προκειμένου να συντηρήσει το μίσος στους υποστηριχτές του.
 
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το ΡΚΚ αναμένεται να εξαπολύσει εκστρατείες προκειμένου να πείσει τον κόσμο ότι κατέχει τον έλεγχο της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
 
Το ΡΚΚ αναμένεται να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση με το να κλιμακώσει τη βία στους δρόμους και με το να διοργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παρόμοιες με αυτές του πάρκου Γκεζί. Αν οι ψηφοφόροι αισθανθούν ότι το ΡΚΚ ασκεί επιρροή παντού, θα τα βάλουν με την κυβέρνηση και αυτό το σημείο θα αποβεί επιζήμιο για τη διαδικασία επίλυσης