Γιαβούζ: Δύο φρεγάτες συνοδεύουν το δεύτερο γεωτρύπανο του Ερντογάν

Μπορεί οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφώνησαν σε «στοχευμένα μέτρα’ κατά της Τουρκίας και των προκλητικών ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο ο Ερντογάν φαίνεται προσηλωμένος στο στόχο του με το «Γιαβούζ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο γεωτρύπανο της Άγκυρας, μετά την έξοδο του και το πέρασμά του από τα Δαρδανέλλια χθες, έχει «συνοδούς» στην πορεία του για την ανατολική Μεσόγειο, δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας που το προστατεύουν.

Τα βλέμματα «στραμμένα» στο Γιαβούζ

Μετά την αποχαιρετιστήρια τελετή που διοργάνωσε η Άγκυρα την Πέμπτη, για την έναρξη του «ταξιδιού-αποστολής» του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» , το πλοίο πήρε την πορεία και χθες Παρασκευή πέρασε από τα Δαρδανέλια, συγκεντρώνοντας την προσοχή των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, «επιστρατεύτηκαν» για την συνοδεία του πλοίου, το οποίο βρίσκεται στο Αιγαίο με προορισμό περιοχή που έχει αδειοδοτήσει το «ψευδοκράτος» στην τουρκική TPAO για γεωτρήσεις μέσα στον Ιούλιο, κάτι που είχε κάνει γνωστό ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Επιπρόσθετα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν πως το πλοίο, είναι ικανό να τρυπήσει σε βάθος ως και 12.200 μέτρα με την εξέδρα της γεώτρησης στο εσωτερικό του πλοίου να μπορεί να φτάσει τα 130 τμ.

Η εξαιρετικά κρίσιμη αυριανή μέρα

Οι κινήσεις αυτές συνδέονται και με το γεγονός πως στην Τουρκία πλέον μετράνε αντίστροφα για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη, όπου Γιλντιρίμ και Ιμάμογλου θα αναμετρηθούν ξανά.

Ωστόσο, την ίδια ημέρα το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό έχει δεσμεύσει μέσω προκλητικής NAVTEX τε΄ραστια θαλάσσια περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, «κλειδώνοντας» το Καστελόριζο για την εκτέλεση ασκήσεων με πυρά.

Με πληροφορίες από: Philenews/ Φωτογραφία Sabah