Κι όμως ψάχνουν…τον άγιο Γκιουλ! Η φαρσοκωμωδία με την αγιογραφία στη Σουμελά συνεχίζεται

Δεν έχει πειραχθεί η εικόνα που μοιάζει με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Γκιούλ στο Μοναστήρι Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες   Radikal  και Vatan.
 
Οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν  ότι ολοκληρώθηκαν ο εργασίες σχετικά με την εικόνα στο Μοναστήρι Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας που είχε ειπωθεί ότι  πρόσωπο Αποστόλου – με την μορφή Αγγέλλου – μοιάζει με τον πρόεδρο Γκιούλ.Η  σχετική  έρευνα που διατάχτηκε για τυχόν αλλοίωση της εικόνας, έδειξε – αναφέρεται- ότι η εικόνα δεν έχει αγγιχθεί!

 Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet. (αλλά και την Vatan) ο  τούρκος πολίτης κ.Φατίχ Ντογάν που ζει στην Κωνσταντινουποληλη είχε γράψει επιστολή στον τούρκο Πρόεδρο τονίζοντας πως σε πρόσφατη  επίσκεψη του σττο μοναστήρι στην Τραπεζούντα με την γυναίκα του  «διαπίστωσε πω υπάρχει μια μορφή που μοιάζει με το προσωπο σας»
       


Μετά από αυτήν την ενημέρωση η Γενική Γραμματεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 και με έγγραφο που έφερε τον αριθμό 19245 , ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την εξέταση του θέματος. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικών Εργων και Μουσείων στις 16 Οκτωβρίου 2012 με έγγραφό της προς την Διευθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Νομαρχίας Τραπεζούντας και την Διεύθυνση Μνημείων της περιοχής, ζήτησε την συντονισμένη έρευνα του θέματος.
 Ο Δήμαρχος της περιοχής Ματσκα ( προερχόμενος από το CHP) κ. Ερτουργρούλ Γκέντς είχε πεί τότε  ότι όλες οι εικόνες στους τοίχους του Μοναστηριού είναι αυθεντικές και πρόσθεσε:

« Το Μοναστήρι είναι επί προστασία επι 24ωρου βάσεως . Δεν είναι δυνατόν να προκληθεί ζημία στις εικόνες ούτε και να γίνει παραποίηση σε αυτές».

 
Όμως το θέμα είχε και  …διπλωματικό παρελθόν: Όπως γράφει η  εφημερίδα Vatan   ομάδα Πρέσβεων της ΕΕ που μετέβη στην Τραπεζούντα τον Οκτώβριο 2009 και επισκέφθηκε το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά , είχε παρατηρήσει ότι μια εικόνα στον τοίχο του Μοναστηριού – που έχει την μορφή Αγγέλου – έμοιαζε με τον Πρόεδρο Γκιούλ, εξεπλάγη και την φωτογράφησε! 
Το τι έγινε από κεί και πέρα  σε σχέση με τους πρέσβεις δεν το γνωρίζουμε.Το θέμα κυκλοφόρησε πολύ  στον τουρκικο΄τ’υπο- κυρίως τον ηλεκτρονικό.Μια τουρκική ιστοσελίδα, η  Ekspres, έγραψε ότι ο άνθρωπος που ανακίνησε φέτος το θέμα  ισχυρίζεται ότι στην τοιχογραφία του Ιησού και των μαθητών του που υπάρχει στο ταβάνι του Μοναστηριού,  ο Απόστολος  ο οποίος μοιάζει με αντίγραφο του Τουρκου Προέδρου Γκιουλ  είναι αυτός που τον πρόδωσε- δηλαδή ο Ιούδας!!! 

 
Τότε το On Alert αναρωτιόταν αν πρόκειται για απίστευτη ιεροσυλία από κάποιους Τούρκους και ότι αν η φωτογραφία που δημοσίευσε τότε  η Ηürriyet στην ιστοσελίδα της είναι αληθινή τότε φαίνεται πως κάποιοι ιερόσυλοι, ή βεβήλωσαν το μοναστήρι ζωγραφίζοντας τη μορφή του Γκιουλ ή υπάρχει κάποιου είδους απάτη με την φωτγραφία. 
Τ’ωρα ‘ερχονται δύο τουρκικές  εφημερίδες -  η Radikal  και η Vatan - και αναφέρουν ότι η έρευνα έδειξε ότι η εικόνα δεν έχει αγγιχθεί!