Γκιοκτσέν Φιράτ: Η πρώτη γυναίκα υποναύαρχος στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας επέλεξε μια γυναίκα αξιωματικό, την Γκιοκτσέν Φιράτ, για προαγωγή στον βαθμό του υποναύαρχου, καθιστώντας την την πρώτη γυναίκα που έλαβε αυτόν τον βαθμό στην ιστορία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Η προαγωγή στο βαθμό του ναυάρχου είναι ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα για οποιονδήποτε αξιωματικό του ναυτικού στην καριέρα του. Είμαι πολύ χαρούμενη για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε η Φιράτ.

Η Φιράτ υπηρετεί επί του παρόντος στη Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του NATO (MARCOM) στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είναι η Βοηθός Αρχηγός Επιτελείου Επιχειρήσεων. Ο ρόλος της είναι καθοριστικός στις θαλάσσιες επιχειρήσεις και ασκήσεις σε όλη τη Συμμαχία, που περιλαμβάνει τη συμμετοχή τεσσάρων μόνιμων ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε μεγάλες πολυεθνικές αποστολές.

Η υποναύαρχος Φιράτ, γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη το 1977, ξεκίνησε το ναυτικό της ταξίδι το 1998. Αρχικά υπηρέτησε ως Αξιωματικός Υποβρυχίων Όπλων και Αξιωματικός Ανθυποβρυχιακού Πολέμου στην τουρκική φρεγάτα TCG Yavuz. Η μετέπειτα αποστολή της στο Training Boat E-2 σηματοδότησε ένα ορόσημο καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα διοικητής στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η εμπειρία της περιλαμβάνει θητείες στο Αρχηγείο του Τουρκικού Πολεμικού Στόλου, στο Αρχηγείο Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, στο Αρχηγείο Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας και στο Αρχηγείο του Υπουργείου Άμυνας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικού Επιτελείου το 2018 και έπειτα το Κολέγιο Μικτού Επιτελείου και Διοίκησης το 2019.

Έχοντας υπηρετήσει νωρίτερα στο Κοινό Κέντρο Πολέμου του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, μετατέθηκε στη MARCOM το 2022.

Η συμμετοχή των γυναικών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησε το 1955. «Πιστεύω ότι ο αριθμός των γυναικών ναυάρχων και στρατηγών θα αυξηθεί για να υπηρετήσουν το έθνος και τις δυνάμεις μας με διακεκριμένη τιμή και τα υψηλότερα επίπεδα αφοσίωσης και πίστης», πρόσθεσε η Φιράτ.

Πηγή: NATO MARCOM