Γλίτωσαν το Ειδικό Δικαστήριο 4 υπουργοί του Ερντογάν!

Η Ανακριτική Επιτροπή της Τουρκικής Βουλής αποφάσισε για την μη παραπομπή των 4 πρώην Υπουργών του κόμματος ΑΚΡ στο Ανώτατο Δικαστήριο με τη κατηγορία για δωροδοκίες και διαφθορά, όπως μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά δίκτυα και όπως αναρτήθηκε αργά το απόγευμα από στις ιστοσελίδες της Τουρκίας.

Η απόφαση ελήφθη με 9 ψήφους υπέρ της μη παραπομπής και 5 ψήφους κατά της μη παραπομπής. Οι 9 ψήφοι είναι οι ψήφοι των μελών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Ανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ενώ από τις 5 που ήταν υπέρ της παραπομπής των πρώην Υπουργών στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι 4 ήταν του κομματος CHP (αξιωματική αντιπολίτευσης) και η μία του αντιπολιτευόμενου ΜΗΡ.(το φιλοκουρδικό HDP είχε αποσυρθεί παλαιότερα από την Επιτροπή). Οι μη παραπεμφθέντες τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι οι πρώην Υπουργος Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ο πρώην Υπουργός ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Μουαμμέρ Γκιουλέρ και ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής, Χακκί Κιοϋλού, είπε ότι η ψηφοφορία ήταν ανοιχτή, ότι όλοι είπαν την άποψή τους και έδωσαν την ψήφο τους.

Η έκθεση που θα ετοιμάσει θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής στις 9 Ιανουαρίου και αργότερα, εντός 10 ημερών, θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής αν η Αντιπολίτευση υποβάλλει επερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Για την επερώτηση θα γίνει μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια και για την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο απαιτούνται τότε ψήφοι 276 βουλευτών.
.
Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή έγιναν ξεχωριστές ψηφοφορίες για τους πρώην Υπουργούς, οι οποίοι κατηγορούνται για δωροδοκίες και διαφθορά. Πριν από την ψηφοφορία, τα μέλη της Επιτροπής προέβησαν σε αξιολογήσεις και ακολούθησε ανοιχτή ψηφοφορία στην Επιτροπή
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΡ Γιλμάζ Τουντζ, πριν αρχίσει η συνάντηση, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε «Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα δώσει με κλήρο δικαίωμα λόγου σε κάθε μέλος και το μέλος που θα παίρνει το λόγο θα διατυπώνει τις απόψεις του για τον κάθε Υπουργό και θα διατυπώνει επίσης την απόφασή του για την παραπομπή ή όχι του πρώην Υπουργού στο Ανώτατο Δικαστήριο.»