Η Τουρκία ετοιμάζεται να ενισχύσει το ναυτικό της με F-35B

Την στιγμή που η Ελλάδα διαπραγματεύεται τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία σχεδιάζει τον εκσυγχρονισμό του ναυτικού της στόλου με μαχητικά αεροσκάφη F-35Β. 

Στα σχέδια της Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμού του στόλου της ειναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35B, με δυνατότητες σύντομης απογείωσης και κατακόρυφης προσγείωσης (STOVL), σύμφωνα με δημοσίευμα της hurryiet.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν την αναβάθμιση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35. Τα F-35Α θα αντικαταστήσουν τα τουρκικά F-16 τα επόμενα 20 χρόνια. Η Τουρκία έχει παραγγείλει μέχρι τώρα έξι F-35A ενώ έχει δεσμεύτει για συνολικά 100.
Eίναι άγνωστο για πόσα F-35B ενδιαφέρεται η Άγκυρα, ωστόσο, είναι γνωστό ό, τι το Τουρκικό Ναυτικό επιδιώκει την αγορά έως 16 μαχητικών. 

Τα F-35B ειναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ως προς το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την ενίσχυση των ναυτικών της δυνάμεων και κυρίως για επιχειρήσεις εκτός Τουρκίας.

Ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο η Τουρκία κατασκευάζει το μεγαλύτερου πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG «Anadolu». Το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG «Anadolu» ναυπηγείται εδώ και έναν χρόνο.Το πλοίο αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2021 ως η ναυαρχίδα του Τουρκικού Στόλου, ικανό να μεταφέρει, μεταξύ άλλων και μαχητικά αεροσκάφη F-35B Lightning II.  Η σχεδίαση του TCG «Anadolu» βασίζεται στο ισπανικό πλοίο κλάσης «Juan Carlos I».

Σε αντίθεση με τις άλλες δύο εκδόσεις του F-35 (A/C), το F-35B είναι ικανό να επιχειρεί από μικρά αεροπλανοφόρα και LHD, όπως το υπό ναυπήγηση «TCG Anadolu».

Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία δημιουργίας δύο μεγάλων στρατιωτικών βάσεων, η μία στο Κατάρ και η άλλη στη Σομαλία. Η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τις ναυτικές δυνάμεις της μέσω ενός έργου που αποσκοπεί στη δημιουργία νέων πλοίων και υποβρυχίων με τη χρήση εθνικών πόρων.

Με πληροφορίες απο hurryiet