Η ΕΕ προστατεύει τον Ερντογάν και το καθεστώς του-Τι ζητούν 52 ευρωβουλευτές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει με κάθε τρόπο τον Ερντογάν και το καθεστώς του .

Δημοσίευμα αναφέρεται σε επιστολή 52 ευρωβουλευτών, κυρίως των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, αλλά και του ALDE, ΕΛΚ, Ευρ. Ενωτικής Αριστεράς και των ευρωσκεπτικιστών του EFD, από είκοσι διαφορετικές εθνικότητες (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, ΗΒ, Βουλγαρία, Κύπρο, Ισπανία, Εσθονία, Γαλλία, Φιλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηγία) οι οποίοι ζήτησαν, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, την 1η Νοεμβρίου (καθώς οι εκθέσεις προόδου συνήθως δημοσιοποιούνται στα μέσα Οκτωβρίου).
 
«Η αναβολή δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου του τρέχοντος έτους δείχνει την έλλειψη προθυμίας να καταδειχθεί η οπισθοδρόμηση της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα των μεταρρυθμίσεων πριν από τις επερχόμενες εκλογές. Αυτό δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο και την εικόνα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ρίξει τους τόνους σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία σε αντάλλαγμα της συνεργασίας στο θέμα των προσφυγικών ροών. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει την έκθεσή της πριν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία απευθύνεται στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, καθώς και στην ΥΕ/ ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Federica Mogherini.
 
Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία «χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό αντάλλαγμα για το Σχέδιο Δράσης» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. «Οι όροι της ΕΕ στο θέμα της διεύρυνσης δε θα πρέπει να αποτελούν πολιτικό μέσο για να αντισταθμιστεί μια αποτυχημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της προσφυγική κρίσης» αναφέρει η επιστολή, όπου σημειώνεται ακόμη ότι ομοίως ισχύει και για το ζήτημα της ελευθέρωσης των θεωρήσεων.