Η μυστική συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας που είχε υπογράψει ο Γκιουλ

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Τις λεπτομέρειες μιας μυστικής συμφωνίας του 2003 με την οποία η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως στις  ΗΠΑ για εφοδιαστική υποστήριξη στην επίθεση στο Ιράκ αποκαλύπτει η εφημερίδα Milliyet .
 
Η εν λόγω συμφωνία υπογράφηκε στις 2 Απριλίου 2003 από πλευρας Τουρκίας από τον τότε  Υπουργό Εξωτερικών  κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ ( σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και από πλευράς ΗΠΑ από τον κ. Κόλιν Πάουελ,  όταν το τουρκικό κοινοβούλιο δεν εξέδωσε κυβερνητικό έγγραφο για την διέλευση των στρατευμάτων του συνασπισμού εναντίον του Ιράκ. 

Σε συνάντησή του με τον κ. Γκιουλ, ο κ. Πάουελ εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονταν σε κίνδυνο επειδή δεν τους επιτράπηκε να χρησιμοποιήσουν το τουρκικό έδαφος για να μπουν το Βόρειο Ιράκ. Ο κ.Πάουελ ζήτησε από τον κ. Γκιουλ εφοδιαστική υποστήριξη για τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή.
 

Ο κ.Γκιουλ με τη σειρά του τόνισε ότι και οι δύο πλευρές είναι υπεύθυνες για την αποτυχία και πρόσθεσε ότι η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου αντανακλά την λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία.
 
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Milliyet, η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για εφοδιαστική υποστήριξη. Το νοσοκομείο στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ και το στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ντιγιάρμπακιρ διατέθηκαν για την νοσηλεία των αμερικανών στρατιωτών που τραυματίζονταν στο Ιράκ.
 
 Η συμφωνία προέβλεπε την αναδίπλωση μονάδων διάσωσης καθώς και της μονάδας Operation Northern Watch Search της Τουρκίας στο Ιράκ καθώς και την δημιουργία μιας ειδικής λωρίδας για την μεταφορά των εφοδίων στον αμερικανικό στρατό.
 
Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η Τουρκία έκανε μεγάλες παραχωρήσεις στο ζήτημα του ΡΚΚ αλλά σύμφωνα με τη Milliyet το ΡΚΚ δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συμφωνία μεταξύ Πάουελ και Γκιουλ.