«Οργή» Ερντογάν: Οι κυρώσεις στους S-400 είναι επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Για πρώτη φορά μιλά δημόσια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος «Οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA δεν ποτέ επιβληθεί σε οποιαδήποτε χώρα από το 2017. Ως χώρα του ΝΑΤΟ είναι η πρώτη χώρα στην οποία επιβάλλονται».

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη πως οι κυρώσεις έχουν ως στόχο τον αμυντικό τομέα της Τουρκίας ώστε αυτός να μην γίνει ανεξάρτητος και τις χαρακτήρισε «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον Διευθυντή και την ηγεσία της Τουρκικής Αμυντικής βιομηχανίας -που είναι οι «στόχοι» των κυρώσεων- προσθέτοντας πως αυτές καθαυτές οι κυρώσεις θα κάνουν την Τουρκία να εργαστεί διπλά σε σύγκριση με την περίοδο πριν την αντίδραση των ΗΠΑ.

Όμως ο Ερντογάν, ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ, καταλόγισε στην Ουάσιγκτον πρόθεση να επιβάλλει κυρώσεις «ούτως ή άλλως».

«Τους είπαμε πως αν έχουν ανησυχία για τους S-400 να κάνουμε μια μικτή τεχνική επιτροπή και να το συζητήσουμε… Ακόμη και χωρίς τους S-400, φαίνεται πως θα επέβαλαν κυρώσεις με τον ένα ή τον άλλον τρόπο», είπε ο Ερντογάν.