Η Τουρκία αποκτά δικά της «φτερά» μέχρι το 2019 – Εθνικό αεροσκάφος σε παραγωγή

Το 2019 αναμένεται να παράξει η Τουρκία το πρώτο τουρκικής κατασκευής επιβατικό αεροσκάφος.

Ο γενικός διευθυντής της Turkish Airlines  (τουρκικά. Türk Hava Yolları, ΤΗΥ) κ.Τεμέλ Κότιλ, αναφερόμενος στο σχέδιο κατασκευής εθνικού αεροσκάφους, δήλωσε χθές ότι τα 50 πρώτα εγχώρια αεροσκάφη θα πουληθούν και σε άλλες χώρες. «Όταν ολοκληρωθεί η παραγωγή, δεν θα πετάξουν μόνο τα αεροσκάφη αλλά και τα συναισθήματα των ανθρώπων της Τουρκίας. Γι’ αυτό περιμένουμε με αγωνία το 2019», είπε. Στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Milliyet έχει τίτλο :» Η Τουρκία θα βγάλει φτερά»΄.


Να σημειωθεί ότι την ανακοίνωση της παραγωγής τουρκικής κατασκευής επιβατικού αεροσκάφους έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας κ.Αχμέτ Νταβούτογλου. πρόσφατα – θα βασίζεται δε στο σχέδιο του αεροσκάφους DORNIER-328  και θα είναι έτοιμο το 2019. Όλα τα ανταλλακτικά του θα είναι κατασκευασμένα στην Τουρκία, ενώ μέχρι το 2023 θα έχουν παραδοθεί 50 αεροσκάφη, κατά τον σχεδιασμό.
Το αεροσκάφος ΤR-328 όπως ονομάζεται  θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 32 επιβατών, θα έχει μέγιστη ακτίνα 1800 χιλιομέτρων και η μέγιστη ταχύτητα του θα φτάνει στα 650 χιλιόμετρα. Θα μπορεί δε να προσγειωθεί σε διαδρόμους μήκους 1600 μέτρων.

« Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα μπορούν να προσγειώνονται σε μικρούς διαδρόμους προσγείωσης, έτσι θα μπορεί να αναπτυχθεί ένα πυκνό δίκτυο αεροδρομίων που θα ενταχθούν και άλλες πόλεις. Παράλληλα θα αναπτυχθεί κι άλλο η αεροπορική βιομηχανία της χώρας μας , θα βρουν δουλειά χιλιάδες άνθρωποι και η Τουρκία θα γίνει ένας σημαντικός παράγοντας της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας» είχε πει..

Στα επόμενα δυο χρόνια 2020-21 προβλέπεται η παραγωγή και αεροσκάφη 60-70 επιβατών με τα μοντέλα ΤRJ-628.
  Το τουρκικό δημόσιο προβλέπει την αγορά από τα αεροσκάφη αυτά για την χρήση τους ως ασθενοφόρα, ναυτικής επιτήρησης και ως μεταφοράς VIP προσώπων.
Κατα τις ανακοινώσεις που έχουν γινει τα αεροσκάφη θα παραχθούν από την εταιρεία STM σε συνεργασία με τις  TAI, Aselsan, TEI, Havelsan, THY Teknik, Alp Havacılık, Kale Havacılık, TCI, TSI.


 
Star: 10 διεθνή βραβεία στην THY σε μια δεκαετία

Στο μεταξύ οι Τουρκικές Αερογραμμές παραλαμβάνουν όλο και περισσότερα νέα βραβεία και η προπαγάνδα της Τουρκίας τα προβάλει και για εμπορικούς λόγους, μεγαλοποιώντας τα σχετικά. Στην τελετή των Airfinance Journal που θεωρούνται Όσκαρ του τομέα, όπως γράφει η εφημερίδα Star , η THY τιμήθηκε με τα βραβεία Tax Lease Deal of the Year και Engine Deal of the Year.

Άνοδος

Με το τουρκικό κράτος να κατέχει το 49% της εταιρείας, η Turkish Airlines καταγράφει εδώ και πολλά χρόνια μια πολύ υψηλή ανάπτυξη και ευελπιστεί να ανταγωνιστεί τις αεροπορικές εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις της Ευρώπης ή του Περσικού Κόλπου, όπως οι Etihad και Qatar Airways. 

Η THY κατέγραψε το 2014 αύξηση της τάξης του 29% στον κύκλο εργασιών της που ανήλθαν στα 24,1 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (8,6 δισεκατομμύρια ευρώ) με καθαρά κέρδη ύψους 1,819 δισεκατομμυρίων λιρών (650 εκατομμύρια ευρώ) τα οποία αυξήθηκαν κατά 137%.

Περισσότεροι από 54,5 εκατομμύρια επιβάτες επέλεξαν το 2014 την τουρκική αεροπορική εταιρεία (+13,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), αναδεικνύοντάς την στη 2η κατά σειρά ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία σύμφωνα με το κριτήριο αυτό.