Η Τουρκία αρχίζει την εκπαίδευση ανταρτών κατά του Άσαντ

Επιμέλεια  Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ξεκινά εντός του μηνός στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, το πρόγραμμα ‘’εκπαίδευσε και εξόπλισε’’ για τον λεγόμενο »Ελεύθερο Συριακό Στρατό» ( αντάρτες κατά του Ασαντ και τώρα και κατά ISIL).
 
Την έναρξη θα σηματοδοτήσει  η  υπογραφή του  σχετικού Μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ οι οποίες υποστηρίζουν θερμά  το πρόγραμμα και θα συμβάλουν με εκπαιδευτές και εξοπλισμό.

Από »κρησάρα» τα ονόματα των εκπαιδευομένων

Πηγές του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι οι εκπαιδεύσεις προβλέπονται να ξεκινήσουν το Μάρτιο και θα διαρκέσουν  τρία χρόνια- σε διάφορες φάσεις. Θα εκπαιδευτούν, αναφέρθηκε προχθές από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, 5.000 αντικυβερνητικοί εντός του έτους στην Τουρκία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η εκπαίδευση στην Τουρκία θα γίνει στο Κίρσεχιρ στην κεντρική Τουρκία - εκεί  όπως είχε γραφεί παλιότερα, θα εκπαιδευτούν 2.000 Σύροι.Την Τετάρτη γράφτηκε (Star, Vatan) ότι κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο στο Κιρσεχίρ, θα εκπαιδευτούν 5.000 μαχητές που θα πολεμήσουν το ISIL και το καθεστώς Άσαντ.

Τα ονόματα των »μετριοπαθών» ανταρτών που θα προτείνει η συριακή αντιπολίτευση θα εγκριθούν από τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Στα πλαίσια του προγράμματος αναμένεται να μεταβούν στην Τουρκία και 100 αξιωματικοί των ΗΠΑ.

Ο εξοπλισμός από ΗΠΑ
Αυτά προς το »εκπαίδευσε». Ως προς το »εξόπλισε» του προγράμματος το Μνημόνιο θα προβλέπει ότι θα εξασφαλιστούν στους Σύρους αντικυβερνητικούς εξοπλισμός, όπως μπότες, υλικά καμουφλάζ και σκηνές- μάλλον όμως μπορεί να υποθέσει κάποιος βασίμως ότι σε όλα αυτά θα τα δώσει  η Ουάσιγκτον….Προς το παρόν η συμμετοχής της Τουρκίας στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ (ο οποίος διεξάγει κυρίως αεροπορικά πλήγματα)  εναντίον των τζιχαντιστών στην  Συρία και στο Ιράκ περιορίζεται στην εκπαίδευση και εξοπλισμό. Βεβαίως πολλά δημοσιεύματα στο παρελθόν έχουν αναφέρει ότι οι Τούρκοι εκπαίδευαν αντάρτες - και τζιχαντιστές- κατά του Ασαντ μυστικά εδώ και χρόνια…

Συνεχή παζάρια για Ιντσιρλίκ/ζώνη απαγόρευσης πτήσεων 

Στο μεταξύ φαίνεται να συνεχίζονται οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τη χρησιμοποίηση άλλων βάσεων ( Ιντσιρλίκ κ.α.) στον αγώνα κατά του  ISIL.  Η Τουρκία συνεχίζει να επιδιώκει την  διαμόρφωση  ζώνης απαγόρευσης πτήσεων  και τον σχηματισμό  ασφαλούς ζώνης στα τουρκοσυριακά σύνορα -αιτήματα που προβάλει για καθαρά δικούς της επιχειρησιακούς λόγους.