Η Τουρκία δεύτερη στον κόσμο σε εξαγωγή σήριαλ!!!

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σύμφωνα με την κρατική τουρκική τηλεόραση η Τουρκία είναι η 2η χώρα μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που εξάγει τα περισσότερα τηλεοπτικά σήριαλ στο κόσμο!.Η είδηση έχει και μια δεύτερη, »κρυφή», ανάγνωση: Αποδεικνύει πόσο περίεργοι  είμαστε οι Ελληνες ως τηλεθεατές! 

 Και είμαστε περίεργοι  διότι η Ελλάδα είχε καταντήσει – τουλάχιστον μέχρι πέρυσι – να είναι μια χώρα που όλα τα κανάλια της είχαν και ένα και δύο τουρκικά σίριαλ κάθε μέρα!Αυτά όσον αφορά την Ελλάδα . Διότι για την Τουρκία όλη αυτή η ιστορία εκτός από  εξαγωγή της κουλτούρας της με …άλλους στόχους ( κοινωνικής αποδοχής και ιδεολογικής οθωμανοποίησης ) έχει και καθαρά οικονομικούς στόχους . Δεδομένου αυτού η Άγκυρα είχε κάθε λόγο να διευκολύνει  ώστε ο κόσμος της οικονομίας και οι εκπρόσωποι του κινηματογραφικού τομέα να συναντηθούν σε μια σχετική  εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Στην εκδήλωση ήταν  έτσι οργανωμένη ώστε   οι τουρκικές ταινίες να δεχθούν εγκωμιαστικά σχόλια. Σε αυτή συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας κ. Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί, ο οποίος φυσικά και προέβαλε το ενδιαφέρον που προσελκύουν τα τουρκικά σήριαλ στον κόσμο- άλλωστε ως επιδοτούμενα ευθέως ή εμμέσως από το κράτος είναι φτηνά με όρους ανταγωνισμού και πλασάρονται εύκολα στον μουσουλμανικό κόσμο….

«Ένας τελωνειακός στην Αμερική με ρώτησε τι έγινε μετά το τάδε επεισόδιο στη τάδε σειρά. Επομένως τα σήριαλ είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος» δήλωσε ο κ. Ζεϊμπεκτζί.
Παρά αυτό το ενδιαφέρον έχει πολύ μεγάλη σημασία και η ρεαλιστικότητα των έργων που αφηγούνται την Τουρκία, είπε λες και οι ειδικοί – όσοι ήταν- δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά που δείχνουν τα σίριαλ είναι η »βιτρίνα» και ότι στην πραγματικότητα η εσωτερική Τουρκία ζει σχεδόν σε ΄΄μεσαίωνα» κοινωνικά  σε σχέση με τις χώρες της Δύσης. Λες και δεν ξέρουν ότι η Τουρκία είναι από τις πρώτες χώρες με τις περισσότερες   δολοφονίες γυναικών από συζύγους και συγγενείς… και όχι …παράδεισος του »λαβ στόρυ» όπως δείχνουν τα τουρκικά σίριαλ….
Ακόμα  ο  υπουργός Οικονομίας έκανε ευθέως αναφορά  στη σημασία της αντίληψης, μάρκετινγκ και σωστής προβολής της Τουρκίας στον κόσμο.
Ο ειδικός προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός σκηνοθέτης Μπόμπι Ροθ.
Ο Ροθ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό οι ταινίες να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα- έ, κάτι έπρεπε να πει , προσκεκλημένος ήταν….
Οι κινηματογραφιστές στοχεύουν την αύξηση της εξαγωγής των πολιτιστικών προϊόντων σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Συμπέρασμα για τα καθ ημάς : Για πολλούς και διαφόρους λόγους ευτυχώς που κόπασε στην Ελλάδα η φρενίτιδα με τα τουρκικά σίριαλ…