Η Τουρκία είναι αναντικατάστατη λέει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είναι η αναντικατάστατη χώρα για τις συμμαχικές χώρες.Ο κ. Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών εκφώνησε ομιλία προς τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αμερική.

Ο ίδιος προσέλκυσε την προσοχή στο ότι η Τουρκία είναι η χώρα που μεταφέρει τα ζητήματα των λιγότερων αναπτυγμένων χωρών σε παγκόσμια πλατφόρμα και συνέχισε ότι στις 4 Ιουνίου στην περιοχή Γέμπζε της Ιστάνμπουλ μαζί με τα ΗΕ ιδρύθηκε η τράπεζα τεχνολογίας με σκοπό να μεταφέρονται οι τεχνολογίες σε λιγότερες αναπτυγμένες χώρες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι με τη νέα κυβέρνηση, την Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας και τα υπόλοιπα ιδρύματα η Τουρκία θα πάρει σύντομες αποφάσεις και θα κάνει σύντομα άλματα.Οι ίδιος είπε ότι η Τουρκία ανταγωνίζεται με το ολόκληρο τον κόσμο αν και βρίσκεται στην αρχή του δρόμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι με την ενδυνάμωση της Τουρκίας θα μεγεθυνθεί και η τουρκική οικονομία επίσης με την ανάπτυξη θα μπορέσει να στέλνει περισσότερες βοήθειες σε καταπιεσμένους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κ. Τσαβούσογλου αξιολόγησε τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και είπε ότι με τη συμφωνία των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση της Μανμπίτς από την τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG και θα αποφασίσει η Τουρκία μαζί με τις ΗΠΑ για το ποιος θα διοικήσει την περιοχή.

Ο ίδιος είπε ότι η μη έκδοση του επικεφαλή τρομοκράτη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ, Γκιουλέν αποτελεί το ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες και η Τουρκία ζήτησε την έκδοση του επίσης το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (FBI) σε ορισμένες πολιτείες ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το θέμα.

Από την άλλη υπάρχουν και κάποια άλλα μικρά προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες και λόγω αυτών των ζητημάτων επηρεάζονται αρνητικά οι σχέσεις των δύο χωρών.Τέλος ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για όλες τις συμμαχικές χώρες είναι αναντικατάστατη χώρα. 

ΠΗΓΗ: TRT