Η Τουρκία ετοιμάζεται να κατακτήσει το διάστημα και δεν είναι ανέκδοτο – Εμείς;

Η Τουρκία ετοιμάζεται να κατακτήσει το διάστημα. Εμείς;

Ο τίτλος μπορεί να ακούγεται σαν ανέκδοτο, σαν χοντροκομμένο αστείο. Κι όμως δεν απέχει από την πραγματικότητα. Είναι γνωστό κατ’ αρχήν ότι η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά στο δορυφορικό της πρόγραμμα, με τελευταίο επίτευγμα την εκτόξευση του κατασκοπικού Δορυφόρου GOKTURK-2 τον Δεκέμβριο του ’12. Επίσης είναι γνωστό ότι επιθυμεί να κατασκευάσει δική της βάση εκτόξευσης δορυφόρων, απ’ όπου θα μπορούν να εκτοξεύονται και βαλλιστικοί πύραυλοι ICBM.

Σύμφωνα δε με τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα James Jeffrey που έχει διαρρεύσει στα wikileaks από το 2010, η Τουρκία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να στείλει δικό της αστροναύτη -ναι, καλά διαβάσατε αστροναύτη- στο διάστημα. Γι’ αυτό ζητούσε τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ωστόσο όλα όσα προαναφέρθηκαν δεν είναι τυχαία. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία επιδεικνύει μια ιδιαίτερη εμμονή και ζήλο να αποκτήσει τεχνολογική επάρκεια και αυτάρκεια. Εταιρείες όπως η HAVELSAN η ASELSAN και η ROKETSAN, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα όπως το TUBITAK, έχουν συγκεντρώσει όλη την αφρόκρεμα από ειδικευμένους επιστήμονες και αναπτύσσουν προγράμματα αιχμής. Παράλληλα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αναπτύξει ένα πολυδιάστατο δίκτυο διπλωματικών συνεργασιών με χώρες όπως η ΗΠΑ, η Σουηδία, η Ιαπωνία, η Κίνα και άλλες και προωθούν προγράμματα συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία επιδεικνύει μια ιδιαίτερη εμμονή και ζήλο να αποκτήσει τεχνολογική επάρκεια και αυτάρκεια. Εταιρείες όπως η HAVELSAN η ASELSAN και η ROKETSAN, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα όπως το TUBITAK, έχουν συγκεντρώσει όλη την αφρόκρεμα από ειδικευμένους επιστήμονες και αναπτύσσουν προγράμματα αιχμής
 

Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών αποδίδουν καρπούς. Πριν από ένα μήνα περίπου εντάχθηκε στον Τουρκικό στόλο η κορβέττα BUYUKADA. Είναι το δεύτερο σκάφος που αποτελεί την υλοποίηση του εθνικού πλοίου (MILGEM) των τούρκων, προϊόν τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής. Ενώ τα εθνικά οράματα και προγράμματα δεν έχουν τέλος, όπως το εθνικό άρμα (Altay), εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, εθνικός πύραυλος κρουζ (SOM) ακόμα κι εθνικό radar διάταξης φάσης (CAFRAD), μαζί με δεκάδες άλλα υποπρογράμματα.

Εμείς σκοτώνουμε ότι έχει απομείνει από την αμυντική βιομηχανία. Κλείνουμε τα ΕΑΣ και αφήνουμε τρία υποβρύχια να σκουριάζουν σε άεργα ναυπηγεία. Εμείς αφήνουμε τα δυνατά επιστημονικά μυαλά, να αποδημήσουν στην εσπερία και αλλαχού.

Αυτά κάνουν οι Τούρκοι και καλώς κάνουν, γιατί αντιλαμβάνονται ότι το Νεοθωμανικό τους όραμα, δεν θα στηθεί μόνο με τους βερμπαλισμούς του Ερντογάν και το στρατηγικό βάθος του Νταβούτογλου. Απαιτείται εθνική δράση συντονισμένη, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα και φυσικά χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι για να κάνουν τα οράματα πράξη.

Το ερώτημα έρχεται μοιραία από μόνο του. Κι εμείς τι κάνουμε;

Εμείς σκοτώνουμε ότι έχει απομείνει από την αμυντική βιομηχανία. Κλείνουμε τα ΕΑΣ και αφήνουμε τρία υποβρύχια να σκουριάζουν σε άεργα ναυπηγεία. Εμείς αφήνουμε τα δυνατά επιστημονικά μυαλά, να αποδημήσουν στην εσπερία και αλλαχού. Εμείς –ψεκασμένοι όντες- ελπίζουμε στην αυτοδιάλυση της Τουρκίας σύμφωνα με τις προφητείες του Γέροντα Παϊσιου ή περιμένουμε το χιλιάρμενο να ‘ρθει να μας σώσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεπουλήσουμε τα πάντα σε οποιονδήποτε και βαυκαλιζόμαστε με το “success story” και την ανάπτυξη που όλο έρχεται και ποτέ δε φτάνει.
Εμείς γενικώς «παίζουμε», με την τύχη μας, το μέλλον των παιδιών μας, με την ίδια μας την ύπαρξη.

Διαβάστε ακόμη:

Ρώσικο διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε με την ολυμπιακή δάδα


ΒΙΝΤΕΟ: Εκτόξευση του πρώτου ινδικού διαστημοπλοίου με προορισμό τον Αρη