Η Τουρκία λέει στοπ στις προμήθειες μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων!

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Στην πολιτική που εφαρμόζει  η Τουρκία να μην αγοράζει ή αποδέχεται πλέον μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα επειδή στην συνέχεια »τα πληρώνει χρυσά» σε εκσυγχρονισμούς αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Νταβούτογλου, μιλώντας δίπλα στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο.

Κατά την ομιλία του στo 5o Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στη Ραιδεστό της Αν Τουρκίας, ο κ.  Davutoglu, αφού αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορική, εμπορική και στρατηγική σημασία της περιοχής, τα σχέδια για ανάπτυξη και άλλα ζητήματα, συνέχισε με αναφορά στην αμυντική βιομηχανία και στις προόδους που όπως είπε, έχουν γίνει στον τομέα αυτό:

Αφου υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ορισμένες χώρες, κατά τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για αγορά τανκ, της έλεγαν »πλέον εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε, χρησιμοποιήστε τα εσείς», τα έδιναν »σαν φιλανθρωπία», στην Τουρκία. Στην συνέχεια όμως , πρόσθεσε, η χώρα πλήρωνε εκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ για τον εκσυγχρονισμό τους- χωρίς να αναφερθεί, όπως μεταδόθηκε, σε τι ακριβώς εννοεί. Όμως από τα όσα έχουν συμβεί εννοεί την παραχώρηση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αρκετών δεκάδων μεταχειρισμένων τανκς Μ-60 τα οποία στις αρχές της δεκαετίας του 2010 εκσυγχρονίστηκαν από την ισραηλινή εταιρία ΙΜΙ.

Και συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου :»Πλέον υπάρχει ένα ισχυρό τουρκικό κράτος που παράγει το δικό του τάνκ, το τανκ Altay. Την περασμένη εβδομάδα έγινε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικής Βιομηχανίας. (..) Τώρα ξεκινάει ο σχεδιασμός και το 2023 θα πετάξει με το καλό το πρώτο πολεμικό αεροσκάφος κατασκευής της Τουρκικής Δημοκρατίας. (..)» προσέθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.