«Η Τουρκία οδεύει προς την απολυταρχία»!

Έκθεση της οργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών Gezi Park Legal Monitoring Group καταλήγει στο οδυνηρό για την Άγκυρα συμπέρασμα πως η Τουρκία οδεύει προς ένα απολυταρχικό καθεστώς.Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης – που τιτλοφορείται: «Turkey lurches between Democracy and Totalitarianism» - οι διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί ήταν ειρηνικές και ότι σημειώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση που απορρέει από αστυνομική καταστολή των διαδηλωτών. 

«Οι διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί, οι οποίες αρχικά ξεκίνησαν ως ένα κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος κατά των σχεδίων των πολιτικών αρχών, εξελίχθηκε σε ένα δυνατό δημόσιο αντιπολιτευόμενο κίνημα στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν οι απαιτήσεις διαφόρων στρωμάτων της κοινωνίας για περισσότερες ελευθερίες. Η βίαιη καταστολή τέτοιων δημοκρατικών δικαιωμάτων έφερε στην επιφάνεια μια πολιτική κατάσταση στην οποία διακυβεύεται σοβαρά η αρχή του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Το παραπάνω απέδειξε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στο να γίνει ένα αυταρχικό ή ακόμα και ολοκληρωτικό καθεστώς. Η ανάπτυξη της δημόσιας αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων είναι το αποτέλεσμα των καταπιεστικών μεθόδων της κυβέρνησης», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην έκθεση, γράφει η Today’s Zaman.

Στην συγγραφή της Έκθεσης συνέβαλαν οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) όπως η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας (ΤΒΒ), το Ιατρικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, το Επιμελητήριο Περιβαντολογων Μηχανικών (CMO) και η Συνομοσπονδία  Εργατικών Συνδικάτων (DISK).