Η Τουρκία «παίζει» μεγάλο παιχνίδι με τα αντιαεροπορικά της!

Η Τουρκία παρατείνει και πάλι την προθεσμία  για την υποβολή προσφορών του προγράμματος απόκτησης συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας παρά το γεγονός ότι υπήρξε προσωρινή τη συμφωνία στην Κίνα το περασμένο έτος. 

Η νέα – 4η!- προθεσμία για τις ανταγωνίστριες  εταιρείες να υποβάλλουν  νέα αναθεωρημένη προσφορά  λήγει στις στις 31 Δεκεμβρίου,,σύμφωνα με την.Ηurriyet Daily News,  .Αυτές είναι  οι  αμερικάνικες εταιρείες Raytheon Co  και Lockheed Martin Corp και η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία Eurosam SAMP / που θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την κινεζική εταιρεία, με την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να είναι σε συνομιλίες. 

Ο νέος επικεφαλής της τουρκικής Γραμματείας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), κ. İsmail Demir, είχε πρόσφατα συνομιλίες με αξιωματούχους Eurosam SAMP / T, -έγραψε σχετικά το ΟnAlert. Η SSM διέψευσε επίσης,σύμφωνα με την.Ηurriyet dailynews, αναφορές  μέσων ενημέρωσης, που ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία είναι στα πρόθυρα του τερματισμού των συνομιλιών με την Κίνα και πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες με τις δυτικές πλειοδότες.» 

Το ΝΑΤΟ και  μέλη του , ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την επιλογή της Άγκυρας για το  κινεζικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας   FD-2000 . Οι ΗΠΑ έχει ασκήσει πίεση στην Τουρκίας για να αποτρέψει την Τουρκία από την επιλογή της κινεζικής εταιρείας,με βασικό επιχείρημα  σχετικά με τη διαλειτουργικότητα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η κατασκευαστρια κινεζική εταιρία CPMIEC ήταν στη λίστα των κυρώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο 2013 λόγω κατηγοριών για παραβιάσεις του νόμου για τα πυρηνικά όπλα. Η Τουρκία δήλωσε ότι η Κίνα προσφέρει τις πιο ανταγωνιστικούς όρους και θα επιτρέπουν την ταυτόχρονη παραγωγή στην Τουρκία. 

Διαβάστε ακόμη:

Τι αντιαεροπορικά παζαρεύει η Τουρκία – Τέλος τα κινεζικα


«Απαξίωσαν σκόπιμα τα ρωσικά όπλα στην Ελλάδα» – Ο Δήμος Βερύκιος γράφει και απαντά στο Onalert


«Νεκρώνουν» οι ελληνικοί S 300 από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας!