Η Τουρκία προχωρά το μαχητικό της αεροσκάφος! Ποια είναι η τελευταία εξέλιξη

Η τουρκική κυβέρνηση τελικά κυκλοφόρησε μια έγγραφο παροχής πληροφοριών (RFI) για το φιλόδοξο πρόγραμμά της για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή του “τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους”.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), απ΄ όπου προέρχεται το έγγραφο RFI το πρόγραμμα ονομάστηκε TF-X. Στόχος είναι να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη F-16 από το 2030 και μετά.

Με την έκδοση του RFI η Τουρκία θέλει να διαπιστώσει ποιες εταιρείες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί της και τι δυνατότητες έχουν.

Το ενδιαφέρον την Τουρκίας για να κατασκευάζει δικά της μαχητικά αεροσκάφη επαναβεβαιώθηκε σε συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου υπό τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος και έδωσε το “πράσινο φως” για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία είναι χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα F-35, το μαχητικό της Lockheed Martin και αναμένεται να αρχίσει να παραλαμβάνει αεροσκάφη από το 2017.

Η δικάη μας κατάσταση από την άλλη είναι γνωστη και …δραματική. Ίσως γι΄ αυτό όπως μαθαίνουμε αρχίσει να “τρέχει” το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16.