Η Τουρκία σε επιφυλακή για επίθεση με χημικά από Συρία

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Η Τουρκία αποφάσισε να ενισχύσει την άμυνά της για το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά από την πλευρά της Συρίας.

Αξιωματούχος της Διεύθυνσης Καταστροφών και Χειρισμού Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκικής Πρωθυπουργίας, δήλωσε  στην αγγλόγλωσση εφημερίδα Today’s Zaman ότι 400 περίπου Χημικοί, Βιολογικοί, Ραδιολογικοί και Πυρηνικοί (CBRN) ειδικοί έχουν αναδιπλωθεί στην περιοχή του Χατάι, Κιλις και Σανλιούρφα προκειμένου να λάβουν μέτρα πρόληψης του ενδεχομένου επίθεσης με χημικά.

Εξάλλου σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CNNTurk αναφέρεται ότι μετά τους ισχυρισμούς πως η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα, η Τουρκία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας. 

Η Υπηρεσία AFAD που εξασφαλίζει το συντονισμό σε τέτοιες περιπτώσεις και έχει εκπαιδευμένο προσωπικό βρίσκεται, γράφει,  σε συναγερμό. Τα μέτρα, που ελήφθησαν εδώ και ένα διάστημα ως μέτρα ρουτίνας στα σύνορα, στις περιοχές Χατάι, Ούρφα και Κίλις, αναβαθμίστηκαν και έφθασαν στο ανώτερο επίπεδο κατά του ενδεχομένου πιθανής επίθεσης. 

Οι Τούρκοι αρμόδιοι είπαν ότι μέχρι στιγμής δε βρήκαν τίποτα στην εξέταση που έκαναν σε αυτούς που ήρθαν από τη Συρία στην Τουρκία, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχουν αυξήσει τα μέτρα τους. 

Σκόπιμο »φούσκωμα»

Πάντως η  έμφαση που δίνει η Τουρκία στα θέματα άμυνας και ασφάλειας ως προς την Συρία τελευταία  εκτιμάται από ειδικούς αναλυτές ότι αποσκοπούν στο να εμφανίσουν στην διεθνή κοινή γνώμη μια μεγιστοποιημένη εικόνα για κίνδυνο έκρυθμης κατάστασης με ευθύνη του Ασσαντ