Η Τουρκία εκτόξευσε για πρώτη φορά τον εγχώριο πύραυλο Bozdoğan [vid]

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι πρώτες δοκιμές του Bozdoğan, του πρώτου τουρκικού εθνικού πυραύλου αέρος-αέρος.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας εξέδωσε ανακοίνωση για τον πύραυλο Bozdoğan που αναπτύχθηκε με εγχώριες δυνατότητες. Συγκεκριμένα την είδηση ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ, ο οποίος είπε σε ευχάριστο τόνο: «Συνεχίζουμε να κάνουμε ιστορία! Σχεδιασμένος από το TUBITAK-SAGE, ο πύραυλος αέρος-αέρος BOZDOGAN, που προηγουμένως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό μας, αναχαίτισε έναν εναέριο στόχο για πρώτη φορά».

Νωρίτερα ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποκαλύψει πως ο πύραυλος Bozdoğan θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το 202, στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην εθνική παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία και είπε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη κατευθυνόμενη δοκιμή εκτόξευσης του εθνικού πυραύλου Bozdoğan.

«Ο πύραυλος Bozdoğan θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2020 μετά την ολοκλήρωση των εκτοξεύσεων από αεροσκάφος. Ο πύραυλος αέρος-αέρος που μπορούν να κατασκευάσουν μόνο εννιά χώρες στον κόσμο, θα ενσωματωθεί στα εθνικά μαχητικά αεροσκάφη και στα F-16», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Ερντογάν έκανε επίσης λόγο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση της τουρκικής λίρας (TL).

«Αφήστε το δολάριο. Ας επιστρέψουμε στο νόμισμα μας, την τουρκική λίρα. Δεν χάνεις πια από την τουρκική λίρα. Ας δείξουμε ότι υποστηρίζουμε το εθνικό και εγχώριο και εδώ πέρα», είπε.

Πηγή: Daily Sabah